Cursus Graphic Design & Typography

Typografie en opmaak komen vaak voor in het dagelijks leven. Het wordt gebruikt om boeken, tijdschriften, verpakkingen, websites en presentaties overtuigender te maken. Een boodschap kan minder sterk over komen als de typografische verzorging ervan zwak is. Om dat te voorkomen is er de cursus Typografie en layout.
Als je typografie mag beschouwen als een toegepaste kunst, zorgen we er voor dat op deze dag meer inzicht krijgt in deze kunstvorm. Je kunt niet in één dag een volleerd kunstenaar worden, maar wel krijg je meer inzicht in hoe 'het werkt' als je een sterke compositie wilt maken met beeld en tekst. Er zijn immers een aantal ongeschreven wetten waar je rekening mee kunt/moet houden. Waarom is een Times een rotletter, en wat is er zo goed aan OpenType?

Programma van de cursus Graphic Design & Typography

 

Eerst wordt bekeken hoe je lettertypes kunt indelen in verschillende soorten. Je kunt dit doen aan de hand van klassieke termen, maar ook aan de hand van toepasbaarheid. Het helpt als je een lettersoort een plekje kunt geven of in een hokje kunt stoppen: zo kun je sneller schakelen in de keuzes tussen de verschillende lettertypes. Het zijn er immers ook zo veel, tegenwoordig.

Sommigen zijn goed te gebruiken in posters, terwijl anderen zich beter laten gebruiken in boeken, beeldscherm of digitale publicaties. Een en ander hangt ook samen met de mogelijke variaties in een font, zoals kleinkapitalen, mediæval cijfers, en ligaturen. Natuurlijk leggen we uit wat deze terminologie betekent en wat je daar aan hebt. Ook kleurgebruik en de emotionele waarde die daaraan verbonden zit, komt aan bod. En ook zaken als vlakverdeling, uitlijning, regelafstand, spatiëring zullen worden behandeld.

Je gaat in de cursus zelf documenten maken. Deze worden in de cursus besproken, om te toetsen wat het effect en nut is van bovenstaande inhoud. Aan de hand van eenvoudige oefeningen leer je hoe de wereld van Design werkt. Door te kijken naar wat een andere cursist heeft gemaakt, krijg je inzicht in wat het effect is van keuzes die je maakt in een ontwerp. Omgekeerd worden jouw keuzes ook besproken. We kijken naar bestaand materiaal en bespreken wat er ‘werkt’ en wat ‘niet werkt’ in een ontwerp.

Onderwerpen die aan bod komen
• Herkomst en historie van lettertypes
• Typografische mogelijkheden op letterniveau en alineaniveau
• Contrast en leesbaarheid van een letter
• Ongeschreven wetten voor vlakverdeling en kleurgebruik
• Kleurgebruik in typografie
• Layout van een pagina; Gulden snede
• Verschillende media: brochures, boeken, kranten, website, powerpoint, digitale publicaties

 

Voor wie is de cursus Graphic Design & Typography bedoeld?

Communicatie / PR-medewerkers. Vormgevers die hun typografische voelsprieten verder willen uitsteken.

Op de hoogte blijven van aanbiedingen en vaknieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Waarom Competence Factory?

Inspirerende, centraal gelegen locaties

Trainingslocaties van Competence Factory liggen altijd lekker centraal; in hartje Amsterdam en pal naast station Utrecht Centraal. De ruimtes stimuleren concentratie, creativiteit en samenwerking. We willen ook graag dat je je thuis voelt, en hebben ze daarom kleurrijk ingericht en mooi verlicht. In onze ruimtes vind je bovendien grote white walls voor brainstorms.

Trainingen voor ieder budget

We willen dat iederéén goede trainingen kan volgen. Niet alleen de marketeer bij een grote corporate met een flink opleidingsbudget, maar ook de freelance ontwerper, de zelfstandig adviseur, de ondernemer en de non-profit professional. Daarom hanteren we dynamische prijzen. Wanneer je slim (heel vroeg, of juist last minute) boekt, betaal je voor onze trainingen de laagste prijs in de markt.

Bekijk onze aanbiedingen

CF community

Wanneer je een training bijwoont, ben je automatisch lid van de CF community. We organiseren mooie evenementen voor onze leden, waaronder gratis inspiratiesessies en een jaarlijkse reis naar het Google hoofdkantoor. Ook krijgen CF communityleden 50% korting op de 'In a Day' events, waaronder Growth Hacking in a day en Design Thinking in a day.

Ga naar de events