Als front-end developer aan de slag?
Maandelijks staan er meer dan 5.000 vacatures online voor de functie van front-end developer. Jezelf omscholen tot IT’er maakt je kans op een baan dus groot! Zie je front-end development als saai, heel technisch en niet creatief, dan heb je het mis! Je bent als developer constant aan het creëren: je ontwerpt en ontwikkelt de beste gebruikservaring op een website of app. Daarbij stuit je regelmatig op bugs (problemen), die je alleen oplost door creatief en innovatief te denken. Als front-end developer aan de slag? Wij zeggen doen!
Ontwikkel jezelf tot front-end developer
Elke website heeft een backend en een front-end: de backend zie je als gebruiker niet, de front-end juist wel. Een front-end developer bouwt websites from scratch. Je zorgt er daarbij vooral voor dat de gebruikerskant – de user interface – technisch goed werkt. Dat doe je door het design te koppelen aan de juiste programma’s, zodat vorm en functie naadloos in elkaar overlopen. Als front-end developer kun je verschillende kanten op. Denk aan:
Design
Als je voor een creatief agency werkt, ben je vooral bezig met het uitwerken van design voor applicaties of websites. Je werkt dan voor externe klanten en werkt bijvoorbeeld designs en animaties uit in geoptimaliseerde code en styling. Je kennis van CSS moet dus echt ‘on point’ zijn.
E-commerce
Als je werkt aan een e-commercewebsite of -platform komen vaak andere zaken kijken dan bij een meer statische website. Deze websites zijn vaak interactief, dus moet je veel API-integraties doen zodat je relevante data kunt versturen en ontvangen.
CMS-developer
Met een Content Management System (CMS) kunnen contentbeheerders de inhoud van een website aanpassen. Als CMS-developer zorg je ervoor dat de interface waar de contentbeheerder mee werkt de juiste blokken bevat. Daarna pas je de thema’s (de opmaak) aan en bouw je features die niet standaard worden aangeboden door het CMS framework.
Allrounder
Je hoeft je als front-end developer natuurlijk niet te specialiseren. Je kunt ook als manusje van alles gaan werken, en zorgen dat je alle skills onder de knie hebt. Vooral als je aan de slag wilt gaan als freelancer, zet je jezelf dan extra goed in de markt.
Whitepaper Front-end developer worden, waar begin je?
Word WordPress specialist
WordPress is een van de bekendste en populairste CMS’en ter wereld, en wordt vooral gebruikt door particulieren, zzp’ers en kleine ondernemers. Je kunt er als developer snel een website mee bouwen, zonder dat je ook maar een letter code hoeft te schrijven. Hartstikke makkelijk, maar er is een nadeel: je bent aangewezen op standaardthema’s en -templates. Wil je van WordPress wel de techniek gebruiken, maar maak je je webdesign liever zelf? Ook dat kan met een plug-in en kennis van code.
Hoe een WordPress website opzetten?
Je kunt met WordPress eenvoudig zelf een website opzetten. Allereerst is het belangrijk dat je een domeinnaam claimt en activeert waarop jouw website gaat draaien. Vervolgens installeer je WordPress en koppel je de tool aan je domeinnaam. Het is belangrijk dat je alle instellingen even goed checkt en instelt naar wens. Daarna kun je aan de slag met het aanmaken van diverse pagina’s. Je kunt het design van je website helemaal zelf coderen of aan de slag met de standaardthema’s van WordPress, maar je kunt ook een website builder installeren, die het bouwen van een mooie website nog makkelijker maakt!
Het is op zich best eenvoudig om een WordPress website te maken, maar je moet wel weten wat je aan het doen bent. Zorg dat je jezelf informeert door het lezen van blogs, het kijken van video’s of het volgen van een (online) training. Zo weet je zeker dat je je website goed opbouwt.
Alles over Javascript, HTML en CSS leren
JavaScript, HTML en CSS: drie belangrijke talen voor webdevelopment. Wanneer jij de drie talen beheerst, heb je de kennis om zelf een eenvoudige website in elkaar te zetten. Moeilijk? Valt mee! Handig? Zeker! Zo kun je je website namelijk precies naar eigen hand inrichten en je ideeën uitwerken, in plaats van dat je vastzit aan de mogelijkheden van een standaardtemplate in bijvoorbeeld WordPress.
Volg een opleiding of training met subsidie van de overheid!
Met het STAP-budget kun je ieder jaar een bedrag tot 1.000 euro krijgen om jezelf te ontwikkelen.
Alles over het STAP-budgetOver Competence Factory
Competence Factory is jouw favoriete opleidingsclub. Al dertig jaar bereiden we professionals voor op hun future job. In 1991 waren we de eerste met internettrainingen en opleidingen in nieuwe media. En nog steeds zetten we de trend, met vooruitstrevende opleidingen in de vakgebieden van de toekomst. Ook zorgen we dat jouw ontwikkeling na je training niet ophoudt: voor én na de lessen staan we voor je klaar. Zien we je gauw?
Bekijk de video