Social media algoritmes: scroll baby, scroll!
Social media-algoritmes houden je expres langer aan het scrollen. Dat levert geld op voor de platforms. Hoe langer jij scrolt, hoe meer ze verdienen. Daarom verfijnen ze die algoritmes steeds verder, zodat je precies ziet wat jou triggert en soms ook juist wat je niet wilt zien. Hierdoor blijf je scrollen naar die volgende dopamine kick.
Leuk voor hen, maar ingewikkeld voor jou als je iets te vertellen hebt. Of je nu voor een bedrijf werkt, voor jezelf bent begonnen, of iets belangrijks hebt te delen, hoe zorg je ervoor dat jouw posts zichtbaar blijven in deze zee van aandachtstrekkers?
Meer bereik op social media? Focus je op Ernie!
Scrollen is nooit meer hetzelfde. Tijdens een neuromarketing cursus bij mijn collega Letty (aanrader!) leerde ik over de ‘Bert en Ernie’ metafoor. Simpel gezegd: je brein heeft twee delen.
- Bert (je prefrontale cortex) de slimme denker, die verstandige keuzes maakt.
- Ernie (je ‘oer’ brein) de impulsieve genieter, die zoekt naar plezier, ontspanning en snelle beloningen.
Tijdens het scrollen schakelt je brein Bert uit en geeft Ernie de leiding. Ernie jaagt op ontspanning, vermaak, humor en inspiratie. Als jij in die eerste twee seconden Ernies aandacht niet pakt, scrolt hij door: bye bye bereik en je potentiële nieuwe volger.
De social media tip: wees relevant
Laat die plannen voor meer volgers en interactie even los. Richt je eerst op hun Ernie en laat ze eerst maar eens stoppen met scrollen. Je post kan nog zo sterk of informatief zijn, maar verleid je Ernie niet binnen twee seconden, dan scrollen ze door en zie je je bereik kelderen.
Zo trek je aandacht op social media in 2 seconden
Wil je meer impact? Maak je content aantrekkelijk voor Ernie. Dat betekent:
- Beelden en kleuren die meteen de aandacht trekken. Gebruik felle kleuren, scherpe contrasten en emotie in gezichten.
- Directe aanspreekvorm. Schrijf alsof je tegen een vriend praat. Kort, krachtig en to the point.
- Sterke openingszin. Laat ze schrikken, stel een prikkelende vraag of gebruik humor.
- Laat Ernie iets voelen. Grappig, herkenbaar, inspirerend of verrassend. Denk aan de geniale inhakers van Coolblue of de speelse posts van Bol.com.
Denk ook na over de rest van je bericht. Kan Ernie hier meteen iets mee? Leert hij iets, kan hij het delen, lacht hij erom? En… zou hij zelfs Bert erbij willen halen, omdat hij merkt dat jouw product of dienst hem vaker kan helpen? Een mooi voorbeeld hiervan vind ik de ‘Werktip van de Week- LinkedIn-posts van Ben ‘Tyler’ Tiggelaar.
Pak Ernies aandacht, win Bert zijn vertrouwen
De volgende keer dat je post, vraag jezelf dan eerst en vooral af: ‘Raakt dit Ernie?’ Durf anders te denken, het gaat uiteindelijk om die eerste paar seconden. Pak je daar Ernies aandacht? Dan stop jij die eindeloze scroll. En dat is waar je verbinding met Bert kan maken. Succes!