Jouw spreekangst overwinnen
Vind je presenteren spannend? Ontdek waar jouw spreekangst vandaan komt en leer dat de juiste mindset ervoor zorgt dat jij kan presenteren met plezier en zelfvertrouwen.
Weerstand
Daar sta je dan. Wat zal het zijn? Zes, acht, tien jaar oud. De leraar heeft jou de opdracht gegeven een boek te lezen of om je in een onderwerp te verdiepen en vervolgens voor de klas te gaan staan en erover te vertellen. Dertig paar ogen staren je aan en je hebt geen idee wat je moet doen. Vervolgens word je beoordeeld op het feit of je de stof goed hebt begrepen en de feiten kloppen. Voor veel mensen is dit de eerste ervaring met presenteren en helaas voor velen ook de ervaring waarmee de weerstand ertegen begint. Het is dan ook niet zo gek dat angst voor presenteren de grootste ‘professionele’ angst in Nederland is, maar jij kan jouw spreekangst overwinnen.
(Niet) leren presenteren
Het probleem is dat we eigenlijk nooit leren hoe we kunnen presenteren. Niet op school en al helemaal niet op het werk. We leren door het maar gewoon te doen. Wat we daarmee eigenlijk leren, is om ons comfortabeler te voelen voor een groep. We leren nooit wat we wel kunnen doen. Oké, soms krijgen we tips of feedback. Meestal in specifieke commando’s wat we juist wel of juist niet moeten doen. “Je moet zo gaan staan.” “Je moet met je handen dit of dat doen.” “Doe nooit zus of zo”. Het gevolg daarvan is dat we geforceerd dingen gaan doen die niet bij ons passen. We gaan proberen iemand anders te zijn en dat werkt averechts.
Niets komt zo krachtig over als iemand die in diens authentieke stijl een authentiek verhaal vertelt. Een verhaal op basis van overtuiging en gevoel. Het maakt niet uit of dat nou over de wetenschap, business, een project of hobby gaat. Dat is iets wat iedereen in zich heeft. We hebben alleen nooit geleerd hoe we dat kunnen doen en wat voor ons wel of niet werkt. Er is namelijk niet één beste manier om het te doen.
Doordat we nooit leren hoe we kunnen presenteren, laat staan in onze eigen authentieke stijl, bouwen veel mensen in de loop der tijd een weerstand op tegen spreken in het openbaar. Het geeft veel stress en als het even kan, dan laat je het graag aan een ander over. En dat is jammer.
Gevoel van onbehagen
Gek genoeg is een deel van de angst voor presenteren die mensen hebben helemaal geen echte angst. Het is niet gebaseerd op negatieve ervaringen of falen. Integendeel, het is een direct gevolg van je specifieke kwaliteiten. Dit is met name het geval bij mensen die een indirecte communicatiestijl hebben; de zogenaamde analytische en zorgende communicatiestijlen. Als jij iemand bent die het belangrijker vindt hoe mensen zich in een groep voelen en hoe een groep samenwerkt dan dat er een doel bereikt wordt, dan heb je waarschijnlijk zo’n communicatiestijl. Je wordt primair gedreven door harmonie en het samenzijn van mensen. Een belangrijke kwaliteit die helaas wordt onderschat.
Bij deze mensen roept spreken in het openbaar iets heel bijzonders op, namelijk een diep gevoel van onbehagen. Voor jou is iedereen even belangrijk en in het middelpunt van de belangstelling staan voelt intrinsiek niet juist voor je. Dat gevoel van onbehagen is geen angst en zegt niets over jouw vaardigheden om een goede presentatie te kunnen geven. Het voelt gewoon niet fijn.
Er bewust van zijn dat dit geen angst is, maar dat het juist voortkomt uit een uitzonderlijke intrinsieke kwaliteit, kan enorm helpen om met meer vertrouwen voor een groep te staan. Als je daarbij leert spreken vanuit verbinding, dan zal je zien dat het zelfs leuk en makkelijk wordt.
Presenteren met Plezier en Zelfvertrouwen
De mindset waarmee je aan een presentatie begint, is een belangrijk aspect om met een goed gevoel te spreken. In de tweedaagse training Presenteren met Plezier en Zelfvertrouwen leer je allerlei vaardigheden die je kan toepassen om op jouw eigen manier voor een groep te staan. Zodat je precies dat gaat doen: Presenteren met plezier en zelfvertrouwen.