Er kunnen verschillende redenen zijn om aan de slag te gaan met bloggen: meer klanten werven, volgers binden of gewoon voor de lol! Je hebt informatieve blogs, kookblogs, reisblogs en meer: je kunt overal wel een blog over schrijven! Wil jij ermee aan de slag? Dit stappenplan helpt je verder:
Hoe schrijf je een blog?
1. Kies je onderwerp
Afhankelijk van je doelgroep kies je een onderwerp. Schrijf je de blog voor een bedrijf? Dan kun je eens onderzoeken wat veelgestelde vragen zijn van (potentiële) klanten of meer schrijven over bepaalde diensten of producten die het bedrijf aanbiedt. In dit voorbeeld schrijven we een blog met als onderwerp ‘Je loopbaan ontwikkelen’.
2. Werk in een fijn programma
Waar jij je blog in gaat uitwerken is volledig aan jou. Wij zijn fan van programma’s als Google Drive, zodat je je documenten makkelijk kunt delen en reacties kunt plaatsen.
3. Zet de grote lijnen uit
Eerst zet je de grote lijnen uit van je blog. Welke vragen en subonderwerpen wil je behandelen? Heb je weinig inspiratie? Breng dan eens een bezoekje aan answerthepublic.com en ontdek waar mensen online op zoeken omtrent jouw onderwerp.
In de grafiek hierboven zie je veelgestelde vragen omtrent het onderwerp ‘loopbaan’. Deze informatie kun je gebruiken om je blog in grote lijnen op te zetten. Heb je met jouw blog als doel om de lezer tot actie aan te zetten? Vergeet dan niet om een call to action toe te voegen.
4. Doe onderzoek
Vervolgens is het belangrijk dat je over voldoende kennis beschikt om de blog te kunnen schrijven. Misschien heb je alle informatie al in je hoofd zitten, anders kun je collega’s om input vragen of het internet afspeuren.
5. Schrijf!
Input verzameld? Dan kun je nu aan de slag met schrijven. Wees in de eerste instantie nog niet te streng voor jezelf en schrijf je tekst lekker los: denk niet teveel na over de zinnen, maar schrijf het stuk zoals-ie uit je hand komt zetten.
6. Opnieuw lezen, schrappen en herschrijven
Heb je een eerste tekst klaarstaan? Dan ga je er nu nog eens goed doorheen, haal herhalingen en dubbele woorden eruit, en schrijf je zinnen precies zoals je ze wilt hebben. Check ook deze copywriting tips voor het schrijven van een goede tekst.
7. Rust en opnieuw
Nu is het slim om je tekst even te laten rusten. Je bent er waarschijnlijk al een flinke tijd mee bezig geweest, waardoor je belangrijke dingen over het hoofd kunt gaan zien. Laat het een paar uur of een paar dagen met rust, focus je op iets anders en pak de tekst er weer bij als je helemaal ‘uitgerust’ bent. Grote kans dat je opnieuw herhalingen eruit kunt halen en een aantal zinnen herschrijft.
8. Vraag feedback
Tot slot laat je een collega, vriend(in) of iemand anders jouw schrijfwerk lezen. Wat vinden zij ervan? Is het allemaal duidelijk of missen ze nog informatie?
Succes!
Leren schrijven
Wil je meer ervaring opdoen met het schrijven van teksten en alle tips en tricks leren kennen? Volg dan een van onze copywriting-trainingen.