Goede voornemens volhouden: hoe doe je dat?
Je wilt een fijner, gezonder leven. Dat is al een mooi voornemen op zich, maar het kan betekenen dat je afscheid moet nemen van een bepaalde gewoonte. Dit kan lastig zijn, zeker als je de gewoonte al lang gewend bent. Hoe houd je een goed voornemen wél lang vol? Bekijk deze tips en ontdek wat je verder brengt.
Tip 1. Noteer waarom jouw voornemen belangrijk is
Je wilt gaan sporten of je wilt stoppen met roken. Wat je voornemen ook is: schrijf dit op. Noteer daarna meteen punten die verklaren waarom dit voornemen belangrijk voor je is.
Voorbeeld
Heb je het voornemen om te gaan sporten? Noteer dan bijvoorbeeld:
- Ik krijg sterkere spieren.
- Ik verlies gewicht op een gezonde manier.
- Ik verminder de kans op ziektes en aandoeningen.
Zie je dat dit allemaal voordelen zijn die bij je voornemen horen? Je mag zoveel voordelen noteren als je wilt. Dus als je moeite hebt met het volhouden van je goede voornemen: lees je puntenlijstje om jezelf te motiveren.
Tip 2. Vertaal je voornemen naar concrete stappen
Goede voornemens volhouden is niet eenvoudig als je geen plan hebt. ‘Ik wil gaan sporten’ klinkt ook te algemeen. Welke sport wil je beoefenen? Hoe vaak wil je gaan sporten? Wanneer heb je jouw doel bereikt? Formuleer daarom concrete stappen, bijvoorbeeld zo:
- Bepaal eerst wat je precies wilt doen.
Bijvoorbeeld: ik wil gaan hardlopen.
- Bepaal dan je hoofddoel.
Bijvoorbeeld: ik wil een marathon kunnen lopen.
Je gaat hardlopen, maar het heeft wat tijd nodig voor je klaar bent voor een marathon. Je bedenkt daarom concrete tussenstappen, namelijk deze:
- Je bepaalt hoe vaak je gaat hardlopen.
Bijvoorbeeld: ik ga twee keer per week een uur hardlopen. Op woensdag en vrijdag. Dit doe ik drie maanden lang.
- Bepaal dan wat je na deze drie maanden gaat doen.
Bijvoorbeeld: na drie maanden ga ik drie keer per week hardlopen. Op woensdag, vrijdag en zondag.
De sleutel? Splits je voornemen in haalbare doelen!
Een voornemen kan in je hoofd groter worden dan dat het is. Het voelt dan misschien niet als een positief doel, maar als een berg waar je tegenop ziet. Door je voornemen te splitsen in kleinere, specifieke en vooral haalbare doelen (zoals in het stappenplan hierboven) haal je wat lading van het ‘grote voornemen’ af en houd je het langer vol.
Tip 3. Vertel je omgeving over je goede voornemen
Vertel je collega’s, vrienden en familieleden over je goede voornemen. Zo kunnen ze je steunen en motiveren om je voornemen vol te houden. Wie weet vind je zelfs iemand met hetzelfde voornemen. Je kunt dan bijvoorbeeld samen hardlopen. Je deelt dan ervaringen en tips met elkaar en die kunnen je nog meer motiveren om je aan jouw voornemen te houden.
Tip 4. Bedenk acties voor de moeilijke momenten
Sporten een keertje overslaan? Toch weer een sigaret opsteken? Ziet die reep chocolade in de supermarkt er té verleidelijk uit? Op dat soort momenten voel jij je wat zwak. Bedenk daarom acties om moeilijke momenten zoals deze te voorkomen of te overwinnen. Bijvoorbeeld deze:
- Spreek met iemand af om te gaan sporten. Zo is de kans groter dat je gaat.
- Haal geen sigaretten in huis. Krijg je toch trek? Leid jezelf af door iets actiefs te gaan doen.
- Vermijd het gangpad in de supermarkt waar de chocolade ligt. Zo word je ook niet met het product geconfronteerd.
Ben je toch gezwicht? Iedereen maakt weleens een uitglijder, maar spreek jezelf dan niet streng toe. Denk vooral: ‘Oké, volgende keer lukt het me wel!’ Zo houd je jezelf toch op een positieve manier gemotiveerd.
Tip 5. Beloon jezelf
Je hebt een dag niet gerookt. Je bent gaan hardlopen. Je hebt geen pizza besteld, maar een gezonde salade gemaakt. Goed bezig! Maar vergeet je jezelf niet te belonen voor je prestatie? Beloningen motiveren je en dat zorgt ervoor dat je jouw goede gewoonte in stand kunt houden.
Kies de perfecte beloning
Waarmee beloon je jezelf? Kies vooral iets waar je blij van wordt. Denk bijvoorbeeld aan een aflevering van je favoriete Netflix- of HBO-serie na een uurtje hardlopen. Of trakteer jezelf op een etentje in een restaurant na een maand niet gerookt te hebben. Beloon jezelf vooral met iets dat jou ontspant: je houdt zo ook stressgevoelens onder controle.
Tip 6. Richt je op één voornemen tegelijk
Eén goed voornemen is vaak al heel uitdagend, laat staan twee of drie. Wil je aan te veel voornemens tegelijk werken, dan is de kans ook groter dat je sneller opgeeft. Houd je focus daarom op één doel en kijk hoe dat gaat. Zie het ook vooral als een leerproces, want het is mogelijk dat je zo vaardigheden ontwikkelt die je goed kunt gebruiken om een volgend voornemen aan te pakken.
Tip 7. Houd je voortgang bij
Een laatste manier om je aan je goede voornemen te houden, is door je acties vanaf het begin bij te houden in een dagboek. Voor mensen die gezonder willen eten, meer willen sporten of stoppen met roken, bestaan er ook (gratis) apps of trackers. Door je voortgang bij te houden, weet je telkens precies waar je nog aan mag werken. Niet onbelangrijk, je weet zo ook wanneer je jezelf mag belonen!
Start het nieuwe jaar met een goede training
Welk goede voornemen heb jij voor het nieuwe jaar? Of heb je al eens aan dat voornemen gewerkt, maar vond je het lastig om het vol te houden? Met bovenstaande tips kom je vast al ver, maar we hebben meer voor je. In de Everyday Skills trainingen leer je onder andere alles over persoonlijke effectiviteit. Zo wordt het nog eenvoudiger om trouw te blijven aan je goede voornemens.