Een korte en superheldere intro in scrum
Je leest en hoort er veel over, en misschien doe je er zelfs al aan: scrum. Scrum komt oorspronkelijk uit de data- en IT-wereld, maar wordt inmiddels door praktisch alle soorten bedrijven gebruikt. Eigenlijk is er geen vakgebied waarin je scrum niet zou kunnen toepassen. Zelfs thuis kan het! Maar wat is scrum nou precies, en waardoor is het zo succesvol?
Scrummen is resultaten boeken
Scrum is een manier van werken voor projectmanagement. Met scrum worden projecten overzichtelijker en duren ze (meestal) korter. Niet omdat je ineens minder werk gaat doen, maar doordat je team veel gemotiveerder is. Als je scrumt, zie je namelijk vaker resultaat van je werk. Na elke ‘sprint’ heb je echt iets af en kun je je team laten zien wat je gedaan hebt. Dat geeft een ‘satisfying’ gevoel.
Eh, wat is een sprint?
Een sprint is eigenlijk een klein stukje van je project. Met je scrumteam stel je de sprintperiode vast: meestal tussen de 1 en 3 weken. Een sprint duurt altijd even lang - zie het als het hartritme van je project.
Tijdens een sprint zijn er vier verschillende bijeenkomsten:
- Sprintplanning. Een gedetailleerde kortetermijnplanning waarmee je sprint van start gaat. De Product Owner bepaalt welke taken er in de sprint komen.
- Stand-up. Da’s een snel teamoverleg dat je staand doet, zodat je actief blijft. Hoe vaak je een stand-up doet, hangt af van de lengte van je sprint. Bij Competence Factory doen we elke ochtend een stand-up om 10 uur. Die duurt altijd 15 minuten. Hierin stel je vaste vragen: wat heb je gedaan, wat ga je doen, en waar loop je tegenaan?
- Sprintreview. Aan het einde van de sprint presenteert iedereen z’n afgeronde taken. De Product Owner kan hier feedback op geven.
- Sprintretrospective. De teamevaluatie. Wat ging er goed, wat kan er beter?
Flexibeler dan vroeger
Bij de ‘oude’ manier van projectmanagement werk je een project eerst helemaal uit op papier - inclusief een inschatting van tijd. Het nadeel hiervan? Meestal lopen projecten toch anders dan je dacht. Die ‘tegenslag’ opnieuw in je plan verwerken, kost soms meer tijd dan het uitwerken van je plan.
Voorbij de waan van de dag
Maar ook voor flexibel plannen heb je een methode nodig. Anders volg je al snel de waan van de dag. Met Scrum orden je ideeën, je structureert taken, en bepaalt richting. Je krijgt ook snel een realistisch beeld van het budget en de uren die je nodig hebt om je doelen te bereiken.
Met scrum denk je in sprints. Natuurlijk wil je ergens naartoe, maar hoe je er komt, zie je dan wel weer. Tijdens het scrummen kom je regelmatig samen om te laten zien wat je gedaan hebt. Ga je tijdens een sprint per ongeluk de verkeerde kant op of pakt iets anders uit dan verwacht, dan grijpt de Product Owner op tijd in. Zo werk je heel flexibel, Agile dus.
Wacht even, wat is een Product Owner?
De Product Owner is verantwoordelijk voor het eindproduct en representeert de behoeften van interne en externe stakeholders. Hij of zij is geen onderdeel van het team dat aan het project werkt.
De Product Owner wordt ondersteund door de Scrum Master. Die zorgt ervoor dat het team goed z’n werk doet en dit volgens de scrummethode kan uitvoeren. Hij of zij moet ook alle bijeenkomsten soepel laten verlopen. Belangrijk: de Scrum Master kan nooit de Product Owner zijn, of andersom! Bij scrum heeft iedereen z’n eigen rol.
Wees niet zuinig met je Post-Its
Je kent vast wel die muren vol met Post-Its. En inderdaad, scrummen betekent briefjes plakken - op een scrum board. Je hebt hier ook digitale varianten van zoals Trello, maar het is toch effectiever om in de eerste plaats met een ‘echt’ scrumboard te werken.
Op de plakbriefjes schrijf je de to do’s van het hele project, en die verdeel je over je sprints. Je sleept ze dan van ‘to do’ naar ‘doing’, en als je klaar bent naar ‘done’. Tijdens de stand-up verplaatst iedereen uit het team z’n eigen Post-Its, terwijl ze antwoorden geven op de vragen: wat heb ik gedaan, wat ga ik doen en waar loop ik tegenaan? Je briefjes fysiek verplaatsen geeft een ontzettend goed gevoel en werkt dus fantastisch!
Bij Competence Factory scrummen we sinds een paar maanden, en we kunnen al niet meer anders. We zijn supergemotiveerd om elke sprint succesvol af te ronden en een nieuwe te starten!
Wil jij in 2020 meer leren over scrum? Bekijk dan onze training Agile en scrum voor marketing en communicatie. Ook kunnen we langskomen om een maatwerktraining te verzorgen, speciaal voor jouw bedrijf of team.