Af en toe kom je er een tegen: zo’n video die leuk geprobeerd is, maar niet uit de verf komt. Iemand staat voor een wandje te praten, de camera wiebelt, de kleuren zijn flets, het geluid is hol. Beetje Bredase Stadspartij, zeg maar. Als professional wil je natuurlijk niet zó voor de dag komen. Toch is een goede video maken makkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel er veel programma’s bestaan waarmee je je filmpjes naar een hoger niveau edit, is de grootste winst nog altijd te halen bij de basis: het filmen.
Dol op video
We zijn met z’n allen gek op videocontent: we kijken het, liken het en delen het massaal. Daarmee is video ook voor marketeers een gouden ei. Productfilmpjes en how-to’s zorgen voor betere verkoopcijfers, terwijl grappige en brok-in-je-keel-video’s engagement creëren. Toch zijn er ook valkuilen. Want videomarketing werkt alleen als het er goed uitziet. Een knullig filmpje kan je reputatie juist schaden. Belangrijk dus dat je als contentprofessional weet hoe je een goede video in elkaar zet.
Input is output
Er bestaan allerlei apps en programma’s waarmee je video’s kunt bewerken: van mobiele tools als Instagram en VSCO tot de geavanceerde software van de Adobe Creative Cloud. Maar welk edit-programma je ook kiest, je hebt er niets aan als je opname niet in orde is. Zeker bij video geldt het principe ‘garbage in, garbage out’: je kunt mooi materiaal mooier maken, maar slechte beelden worden in je editor hooguit íets minder sneu. Hoe state-of-the art je editor dus ook is, je grootste kwaliteitsslag sla je bij het filmen. En daarbij heb je specifieke kennis nodig. De belangrijkste knoppen waaraan je kunt draaien zijn camera, licht en geluid.
1. Ken je camera
Of je nu met een camcorder op pad gaat, actiebeelden schiet met een GoPro of aan de slag wilt met een professionele videocamera: in alle gevallen is het handig als je je camera meester bent. Pas dan kun je écht gaan creëren – en hoef je niet meer om je beperkingen heen te werken. Natuurlijk kun je je camera ook op de automatische stand zetten, maar dan ben je overgeleverd aan de standaarden van je apparatuur. En dat beperkt je creativiteit. Leer dus je camera kennen: bekijk welke functies erop zitten, oefen met het diafragma en sluitertijden, en probeer verschillende lenzen uit.
2. Let op licht
Hoe kan het dat de make-up tutorials van een vijftienjarige puber er gelikter uitzien dan jouw visuele brouwsels? Heeft ze daar een hip appje voor of zo? Nou, nee. Of misschien wel, maar dat is niet de clou. Veel ‘beauty influencers’ gebruiken een ring light om hun gezicht goed te belichten, met als side-effect dat hun video’s er meteen professioneel uitzien. Belichting is ontzettend belangrijk bij het filmen. Een onder- of overbelichte opname krijg je namelijk nooit rechtgetrokken in je bewerkingsprogramma. Let dus op licht. Zorg dat je in voldoende daglicht filmt, of maak gebruik van hulpmiddelen als ring lights en softboxen.
3. Kun je het horen?
Hoe mooi je beelden ook zijn, je video wordt meteen klungelig als het geluid niet in orde is. Rumoer op de achtergrond, een stem met een echo, wind: tijdens het filmen heb je vaak niet eens in de gaten hoe storend deze ‘ruis’ op tape eigenlijk is. Voor goed geluid moet je op allerlei dingen letten. Een fatsoenlijke microfoon met de juiste equipement is een begin, maar ook de omgeving waarin je filmt heeft invloed op je opname. Moet je iemand interviewen, dan is het beter om dat niet in een kale ruimte te doen. Daar galmt het namelijk, en dat hoor je extra sterk terug op je geluidsband. En ook voor geluid geldt: je zet het niet even recht in Adobe.
Wil je aan de slag met videocontent, dan is basiskennis van filmen cruciaal. Via blogs en tutorials kom je echt een eind. Maar het kan ook handig zijn om een cursus te volgen. Dan leer je in één keer van een professional waar je op moet letten als je zelf met een camera aan de gang gaat. Bij Competence Factory gaat binnenkort de cursus Camera, licht en geluid van start. Hierin leer je in twee dagen alles wat je moet weten om professionele opnames te kunnen maken.