Zit er nog wel toekomst in jouw carrière, en is je bedrijf eigenlijk future proof? Moet je niet eens nadenken over bij- en omscholing? De afgelopen maanden heb je je dit misschien vaker afgevraagd dan normaal. Logisch, want de omstandigheden waren ernaar. Maar er zijn meer redenen om je nú te verdiepen in loopbaanoriëntatie, bij- en omscholing. We zetten 3 belangrijke redenen op een rij.
1. De coronacrisis vraagt erom
Op z’n zachtst gezegd verloopt 2020 niet helemaal zoals verwacht. De coronacrisis gooide allerlei plannen overhoop, en een aantal sectoren is hard geraakt. Dat zorgt voor onzekerheid bij werkgevers én werknemers over het voortbestaan van hun bedrijf en baan. Logisch dus dat veel mensen zich nu oriënteren op een carrièrestap. Verticaal (naar een andere rol) of in de breedte (naar een compleet ander werkveld), maar in elk geval naar een positie met perspectief. Misschien zit je zelf ook in zo’n proces.
De overheid ziet loopbaan (her-)oriëntatie als een belangrijke oplossing voor mogelijk baanverlies – nu en op langere termijn. Vandaar dat werkgevers die de NOW 2.0-regeling willen aanvragen, verplicht zijn hun personeel bij- en omscholingsmogelijkheden aan te bieden. Hiermee zijn loopbaanoriëntatie, bijscholing en omscholing plotseling erg urgent geworden. Veel organisaties en werknemers moeten er ‘iets’ mee.
2. De arbeidsmarkt verandert sowieso
Maar ook zonder dat rotvirus is het belangrijk dat je je met bij- en omscholing bezighoudt. Volgens het World Economic Forum staan we namelijk aan het begin van de Vierde Industriële Revolutie, waarin technologie ons verder omringt en steeds bepalender wordt voor hoe we leven en werken. Sommige banen verdwijnen, nieuwe ontstaan, en andere vaardigheden worden belangrijk.
Dat laatste is goed te zien in de lijst van key-skills op de arbeidsmarkt die het World Economic Forum om de vijf jaar maakt. Vergelijk je 2020 met 2015, dan zie je interessante verschuivingen. Zo kent de top 3 maar liefst twee nieuwkomers: ‘Critical Thinking’ en ‘Creativity’. Niet toevallig eigenschappen die (nog) lastig te automatiseren zijn. Een vaardigheid als ‘onderhandelen’ is juist gezakt, want dankzij technologieën als artificial intelligence en machine learning worden besluiten steeds vaker door computers genomen. En als de computer ‘no’ zegt, valt er niet te onderhandelen.
Om ook in het tech-tijdperk te kunnen (door)groeien, moet je dus aandacht hebben voor ‘future proof’ vaardigheden. Misschien betekent dit dat je jezelf of je medewerkers moet bij- of omscholen.
3. Verandering is gezond
Los van grote bewegingen als de coronacrisis en de Vierde Industriële Revolutie, is het ook gewoon gezond om te blijven leren. Nieuwe talenten bij jezelf ontdekken en skills onder de knie krijgen, is ‘empowering’: het maakt je zelfverzekerder en gemotiveerder. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor de organisatie waarin of waarvoor je werkt. Ook als werkgever heb je dus baat bij medewerkers die bij nieuwe uitdagingen denken: ‘I got this!’
Aan de slag met loopbaanoriëntatie, bij- en omscholing
Ben je overtuigd en wil je snel aan de slag met loopbaanoriëntatie, bij- en omscholing? Dan is een goed begin het halve werk: breng eerst in kaart waar kansen liggen, en hoe je die moet pakken. Met die inzichten kun je vervolgens gericht aan de slag.
Op vrijdag 4 september en dinsdag 10 november organiseren we ‘Design Think Your Career in a Day’. Dat is een programma waarbij we je helpen precies die basis te leggen. Deelnemers brengen gestructureerd in kaart:
-
wat hun talenten zijn
-
welke dromen en ambities ze hebben
-
hoe ze die kunnen doorvertalen naar concrete carrièrekansen
-
welke vaardigheden ze nodig hebben om die kansen te pakken
Design Think Your Career in a Day is een goede springplak naar een volgende stap – richting je future job of je future company. Aanmelden voor een van de dagen doe je via deze pagina.