Het bedrijf Isee3d heeft een nieuwe lenstechnologie ontwikkeld waarmee met een stel enkele lenzen 3D-video opnames kunnen worden gemaakt. Tot nu toe moest dat altijd met twee lenzenstelsels gebeuren. De technologie kan onder meer gebruikt worden in camera's voor kijkoperaties.
Met deze gepatenteerde lenstechnologie claimt Isee3d een oplossing te hebben gevonden voor diverse problemen met twee lenzenstelsels. Bij de technologie van Isee3d wordt in het lenzenstelsel een sluiterelement geplaatst, door Isee3d optical switch genoemd, die afwisselend het linker- en rechtergedeelte van het achterste lenselement blokkeert zodat aan die kant geen licht wordt doorgelaten. Hiermee kunnen dus twee perspectieven via een lensstelsel worden opgenomen. Via een 3d-scherm en -bril kan dan het 3d-beeld worden getoond.
Technologie voor 3d-videoopnames met twee lenzenstelsels hebben een aantal nadelen. Zo nemen 3d-camera-rigs, voor bijvoorbeeld Hollywood-films, behoorlijk wat ruimte in door de twee naast of boven elkaar geplaatste videocamera's met lenzen en ook is het gewicht redelijk hoog. Daarnaast is de complexiteit met betrekking tot het regelen van de convergentie en de postproductie hoog en zijn er hoge kosten verbonden aan een dergelijke 3d-opstelling.
Ook bij opstellingen met een videocamera voorzien van een 3d-conversielens, bestaande uit twee lenzenstelsels, kunnen minieme verschillen tussen de twee lenzenstelsels het 3d-effect verminderen. Onder meer de recent aangekondigde HDC-SDT750-3d-camcorder van Panasonic maakt gebruik van een dergelijke conversielens, terwijl het bedrijf ook een 3d-lens voor zijn m4/3-camerasysteem heeft ontwikkeld. Ook treedt er door de lenzenstelsels, die het beeld opsplitsen in een linker- en rechterdeel, aanzienlijk lichtverlies op.
Doordat maar van een lenzenstelsel gebruik wordt gemaakt, hebben kleine onvolkomendheden in de productie van de lens geen extra nadelig effect bij 3d-opnames. Ook kan de technologie vanwege het enkele lensontwerp gebruikt worden in ziekenhuizen bij camera's voor kijkoperaties, in microscopen en telescopen, en ziet het bedrijf mogelijkheden voor militaire toepassingen. Overigens stamt het patent al uit 1998.