5 methoden om energie in huis te besparen:
Deel 1
1. Wassen op een lagere temperatuur
Ongeveer 90% van de energie die je verbruikt als je een wasmachine laat draaien, wordt gebruikt om het water te verwarmen. Veel mensen weten niet dat je net zo goed op koudere temperaturen kunt wassen (20, 30 of 40 graden). De was is tegenwoordig niet zo heel vuil meer, en wasmiddelen werken tegenwoordig al prima op lage temperaturen. De was op 40 graden in plaats van 60 graden doen, scheelt ongeveer 0,6 kWh per wasbeurt. Op jaarbasis kan dat toch enkele tientjes schelen. De wasmiddelen die bij lage temperaturen goed werken bevatten wel schadelijke chemicaliën.
2. Doe lichten uit
Het zijn niet de wasdroger, de wasmachine of de computer die gemiddeld het meeste stroom in een huishouden verbruiken. Dat is nog altijd verlichting, hoewel dat in de toekomst waarschijnlijk niet meer het geval is als veel mensen overstappen op nieuwe energiezuinige lampen. Als je een kamer uitgaat, doe dan ook meteen de lichten uit. Dat bespaart een hoop energie.
3. Hang de was aan de lijn
Moderne wasmachines kunnen met zo'n hoog tourental centrifugeren dat de was meestal al aardig droog is. Centrifugeren is veel energiezuiniger dan wasdrogers, die door middel van verwarming drogen. Gebruik na het centrifugeren dus geen energieslurpende wasdrogers, maar hang de was liever aan de waslijn. Net als vroeger. Buiten aan de lijn wordt de was gelucht door de frisse wind en droogt hij ook prima. Kost niks. Als het zonnetje erop schijnt doodt het bovendien eventuele bacteriën.
4. Niet teveel water in de waterkoker
Veel mensen doen te veel water in de waterkoker als ze thee gaan maken. Als je een of twee kopjes thee gaat zetten, verwarm dan ook maar een of twee kopjes aan water. De waterkoker verbruikt veel energie door met zijn warmteelement water te verwarmen. Hoe meer water, hoe langer de waterkoker moet verwarmen.
Op het fornuis koken is trouwens niet veel zuiniger. Een waterkoker heeft bovendien als voordeel dat het direct afslaat als het water kookt. Een magnetron verbruikt ongeveer twee keer zoveel energie (per hoeveelheid water) als een waterkoker.
5. Een keertje douchen in plaats van in bad
Als je lekker gaat badderen, verbruik je veel meer water dan bij het nemen van een douche. Gemiddeld staan mensen 8 minuten onder de douche, resulterend in 30-70 liter water bij gebruik van een normale- of spaardouchekop. En een warm bad vullen... Het is afhankelijk van de grootte van het bad natuurlijk, maar daar heb je toch minimaal 120 liter water voor nodig.
Douchen met een waterbesparende douchekop is natuurlijk helemaal goed. Waterbesparende douchekoppen laten, door de grotere weerstand, minder water door dan een normale douchekop. Door waterbesparende kranen en douchekoppen te gebruiken kun je een hoop water besparen. Afhankelijk van het type kraan of douchekop kun je 20-50% van het waterverbruik besparen door hem te vervangen door een waterbesparende variant. Voor de gemiddeld Nederlands huishouden levert een waterbesparende douchekop een besparing van grofweg 4 liter water per minuut en 45m3 gas per jaar (afhankelijk van je CV ketel e.a. factoren).
Bron: geld.rubriek.nl