Copy kan een website maken of breken. Ga maar na: een dt-misser maakt zelfs het mooiste design lullig. Goede webcopy versterkt je merk, maakt je site beter vindbaar en activeert je bezoekers. Onze huiscopywriter Rosanne Koppert geeft 5 tips om betere webcopy te schrijven.
De kracht van copy
De kracht van je merk wordt voor een flink deel door copy bepaald. Want in je teksten klinkt door wie je bent, waar je voor staat en hoe je met klanten omgaat. Daarbij komt dat elke zwakke schakel in je webcopy een potentieel afhaakmoment is. Belangrijk dus dat je overal vlot en helder schrijft.
Goede webteksten trekken de aandacht, informeren en overtuigen. Bovendien brengen ze twee dingen in balans: wat jij wilt vertellen, en wat je bezoekers willen weten. Het kan knap lastig zijn om die balans zelf te bewaken en op al je pagina’s scherp te zijn. Daarom is het slim om een professionele copywriter in te huren. Ga je liever zelf aan de slag, dan kun je een training of opleiding volgen.
Tips van Rosanne Koppert
Rosanne schrijft al 2 jaar webcopy voor Competence Factory. Ze kent onze tone of voice op haar duimpje en weet welke rol die speelt in onze branding en strategie. We vroegen haar om 5 praktische copy-tips met jullie te delen, zodat je zelf makkelijker met je webcopy aan de slag kunt.
1. Praat normaal
‘Of je nu een premium longread schrijft of de knoppen op je site: gebruik altijd gewone taal. Want hoe moeilijker je praat, hoe sneller je lezers afhaken. Geen ‘tevens’ of ‘echter’ dus, maar ‘ook’ en ‘maar’. En probeer jargon te vermijden. Twijfel je of een woord of zin te moeilijk is? Stap dan weg van je tekst en spreek je boodschap hardop uit alsof je met een bekende praat. Vaak heb je dan precies de juiste woorden te pakken.’
2. Maak het persoonlijk
‘Veel bedrijven schrijven puur vanuit zichzelf: ‘Wij doen dit, wij vinden dat’. Zonde, want daarmee creëren ze geen interactie met de lezer - en daarmee ook geen engagement. Terwijl het juist sterk is om het gesprek aan te gaan. Bijvoorbeeld door ‘je’ en ‘u’ te gebruiken, vragen te stellen en herkenbare voorbeelden te geven. Kortom: praat met je lezers, niet tegen ze.’
3. Gebruik je kop
‘Titels en tussenkoppen zijn multifunctioneel: ze trekken de aandacht, brengen structuur aan en geven Google heldere signalen over de inhoud van je tekst. Gebruik dus veel koppen en tussenkoppen. Zorg dat je (tussen)kop de tekst eronder goed samenvat en plaats er strategisch je SEO-keyword in. Bonus als je hierbij ook nog creatief kunt zijn!’
4. Geef je tekst vaart
‘Let op, hier wordt het even technisch. Als copywriter wil je dat lezers soepel door je tekst glijden, want elke hapering is een potentieel afhaakmoment. Je houdt het leestempo hoog door actief te schrijven en remmende constructies te vermijden. Bijvoorbeeld zo:
- lijdende vorm
niet ‘je wordt gebeld’, maar ‘we bellen je’
- modale werkwoorden
niet ‘u kunt contact opnemen met’, maar ‘neem contact op met’
- naamwoordstijl
niet ‘het geven van advies’, maar ‘adviseren’
5. Gun je lezer een adempauze
‘Hoe vlot een tekst ook is, lezen kost altijd moeite. Wees je daarvan bewust als je schrijft, zeker als je langere copy tikt. Door rust en ruimte te creëren, maak je het je lezers makkelijker. Vermijd lappen tekst en maak alinea’s van 5 tot 6 regels. In Amerikaanse long copy zie je soms zelfs alinea’s van 3 tot 4 regels. Scheid je alinea’s door een witregel. Zo breng je lucht aan in je tekst.’
Zelf goede teksten leren schrijven
Wil je zelf aan de slag met webcopy, maar heb je er niet veel ervaring mee? De trainingen SEO Copywriting, Persuasive Copywriting en Webredactie kunnen je verder helpen.