Snel veel ideeën genereren? Tijd voor een brainstorm! Zoek een groepje mensen bij elkaar en laat je creativiteit de vrije loop. Maar welke van de meer dan honderd technieken ga je gebruiken? In deze blog delen wij 7 van onze favorieten met je.
"Hoe kom je snel op zo veel mogelijk ideeën?"
Techniek 1: Wissel van rol
Deze techniek brengt je niet alleen op nieuwe ideeën, hij zorgt er ook voor dat je jezelf in alle partijen inleeft en beter rekening kunt houden met hun belangen. Voor even kruipt iedereen in de rol van iemand anders binnen of buiten de organisatie.
Voorbeelden van rollen:
- Klantenservicemedewerker
- Directeur
- Klant
- Schoonmaker van het pand
- Sales medewerker
- ICT’er
Praktisch:
- Schrijf de rollen op kaartjes
- Laat iedereen een kaartje pakken
- Leg de probleemstelling voor en laat iedereen vanuit zijn/haar rol oplossingen bedenken. Wat vindt deze persoon belangrijk? Waar moet de oplossing sowieso aan voldoen? Wat zijn voor deze persoon de grootste problemen of obstakels?
- Laat de deelnemers alles opschrijven wat in ze opkomt. Doe dat bijvoorbeeld op post-its en hang deze aan de muur.
Techniek 2: Keer het om
Voor veel mensen is denken in problemen makkelijker dan denken in oplossingen. Deze techniek speelt daar mooi op in. We keren de probleemstelling om en gaan bedenken hoe we het meest negatieve scenario tot werkelijkheid kunnen maken. Een techniek waarbij vaak ook veel gelachen wordt.
Voorbeelden van omgekeerde probleemstellingen:
- Hoe zorgen we ervoor dat er nooit meer iemand op onze website komt?
- Hoe zorgen we ervoor dat er niemand met zijn fiets naar het werk komt?
- Hoe kunnen we ons product zo vervuilend mogelijk produceren?
- Hoe voorkomen we dat er nog mensen in onze winkel komen?
Praktisch:
- Leg de probleemstelling voor en bedenk samen de omgekeerde versie.
- De brainstorm kan beginnen!
- Laat iedereen zijn/haar oplossingen opschrijven
- Keer de oplossingen vervolgens om
- Ga nu nogmaals brainstormen, maar dan voor de originele probleemstelling. De antwoorden van de vorige oplossingen gaan je waarschijnlijk interessante inzichten geven waar je nu iets mee kunt.
Techniek 3: Grenzeloos
Het is een standaardregel tijdens het brainstormen: geen beperkingen! Toch houden we vaak onbewust nog steeds rekening met allerlei beperkingen. Door deze techniek voorkom je dit. We gaan die beperkingen namelijk bewust wegnemen. Na een tijdje normaal brainstormen stel je bijvoorbeeld de volgende vragen:
- Wat als we oneindig veel geld kunnen investeren?
- Wat als we de slimste persoon op aarde in ons team hadden?
- Wat als we onbeperkt ruimte hadden?
- Wat als we onbeperkt tijd hadden?
- Wat als we alle expertise konden inhuren?
- Wat als jij alles in je eentje mocht bepalen?
Techniek 4: Tijdmachine
Een andere context geeft je vaak hele andere ideeën. Daarom gaan we tijdreizen! Stap in de tijdmachine en ga naar een tijd in de toekomst of het verleden. Wat voor oplossingen kunnen we nu bedenken?
Voorbeelden van tijdreizen die je kunt maken:
- Wat zouden we doen in het jaar 3000?
- Wat als we dit probleem 50 jaar geleden hadden moeten oplossen?
- Wat zouden de Egyptenaren doen?
- Wat als we naar Mars konden?
Techniek 5: Celebrity
Eerder hadden we het natuurlijk al over het wisselen van rol. Dit is een zelfde soort oefening, maar dit keer heeft je rol niks met werk te maken. Jullie kruipen allemaal in de huid van een celebrity. Wat zou deze celebrity belangrijk vinden? Waar is hij/zij goed in? Door je te verplaatsen in een ander verandert je perspectief en kom je gemakkelijker op nieuwe ideeën.
Techniek 6: Superkracht
Deze techniek heeft meerdere positieve effecten op je brainstormsessie. Allereerst neemt het blokkades en grenzen weg. Met een superkracht wordt er ineens veel meer mogelijk! Daarnaast verandert het je perspectief. Je leeft je in de superheld in en bekijkt het probleem door zijn of haar ogen.
Voorbeelden van super- en antihelden:
- Superman: sterk, snel
- Batman: sterk, slim, gadgets
- Wolverine: bruut, vechter, wapens
- Catwoman: atletisch, balans, flexibiliteit
- The Joker: chemie, slim, humor
Techniek 7: ABC’tje
De A staat voor …, de B staat voor… . Deze techniek dwingt je om te blijven denken en om te gaan voor kwantiteit in plaats van kwaliteit. Zeker als je dit individueel of in kleine groepjes doet kan er ook een fijne rivaliteit ontstaan. Wie weet de meeste letters in te vullen?
Praktisch:
Zet alle letters van het alfabet op een vel papier of op een bord. Wil je wat rivaliteit? Laat de groep dan kleinere groepjes vormen of laat ze de opdracht individueel uitvoeren. Onder de letters komen oplossingen die met deze letter beginnen. Er mogen meerdere oplossingen onder 1 letter, maar het doel is om zoveel mogelijk letters te voorzien van een mogelijke oplossing. Verzamel uiteindelijk alle oplossingen op één plek.`
Wil je de 7 Brainstorm technieken graag opslaan?
Download hieronder de gratis template. Zo heb je alle 7 technieken snel bij de hand! Echt goed aan de slag met jouw creativiteit? Bekijk eens onze trainingen in Design Thinking!