Buyer persona's maken helpt je om je klanten beter te begrijpen. Een bedrijf kan meerdere buyer persona’s hebben afhankelijk van de doelgroepen. Door je persona erbij te pakken als je keuzes moet maken voor je bedrijf of marketing- en communicatie-uitingen, weet je zeker dat je de goede koers vaart. Maar wat is een buyer persona precies en hoe maak je er zelf een?
Wat is een buyer persona?
Een buyer persona is een profiel dat jouw klant weergeeft. Het beschrijft jouw ideale doelgroep(en). In de buyer persona staan demografische gegevens, informatie over hoe deze ideale klant door het leven gaat, wat voor normen en waarden hij of zij heeft en waar ze tegenaan lopen. Meestal heb je als bedrijf meer dan één buyer persona, omdat je je doelgroep kunt onderverdelen in verschillende groepen mensen met een eigen reden om jouw product of dienst af te nemen. Bijvoorbeeld:
De doelgroepen van opleidingsinstituut Competence Factory zijn:
- ZZP’ers die zichzelf willen ontwikkelen
- Werklozen die via het UWV budget krijgen om zich om te scholen of te ontwikkelen tot kanshebbende functies
- Werkenden in dienst, die opleidingsbudget krijgen van hun werkgever
Voor vergaderlocatie Utrecht Space to Create zijn dat:
- Creatieve ondernemers die op zoek zijn naar een ruimte om samen te komen en te brainstormen
- Managers van grote bedrijven die belangrijke zakelijke meetings inplannen
- Office managers die in opdracht een ruimte boeken voor opleidingsinstituten of bedrijven
Waarom een buyer persona belangrijk is
Een buyer persona maken helpt je om je klanten beter te begrijpen en ze op de juiste manier aan te spreken. Zo kun je teksten, advertenties en producten altijd naast je persona’s leggen en bijvoorbeeld de vraag stellen: ‘Wat zou persona Nienke hier van vinden? En lost het haar problemen op?’ Je gebruikt buyer persona’s ook om je customer journey te optimaliseren.
In 5 stappen zelf buyer persona's maken
1. Doe onderzoek
Wie is je doelgroep? Wat leeft er bij deze personen? Raadpleeg je collega’s van bijvoorbeeld sales en klantenservice: zij hebben veel contact met de huidige doelgroep. Vaak kun je ook uit CRM-systemen veel informatie halen. Maar bespreek ook of er een doelgroep is die misschien nog niet optimaal bereikt wordt, maar wel als ideaal wordt gezien.
2. Bepaal je doelgroepen
Na het onderzoek bepaal je de doelgroepen. Je wilt er niet teveel. Afhankelijk van het bedrijf zal dit aantal variëren van 2 tot maximaal 5. Je kunt natuurlijk meer persona’s maken, maar de kracht als middel neemt bij een te hoog aantal wel af.
3. Werk je persona’s uit
Nu is het tijd om je buyer persona’s uit te werken. Let op: alle informatie in je persona is bedacht, het is geen echt persoon, maar een omschrijving van jouw ideale klant op basis van meerdere bronnen uit het bedrijf. De volgende zaken zijn handig om in ieder geval mee te nemen in je overzicht:
- Een foto: dit brengt je persona echt tot leven
- Persoons- en demografische gegevens zoals naam, leeftijd, woonplaats, woonsituatie, relatiestatus, werk en functie, etc.
- Communicatie: hoe communiceert jouw persona? Je kunt dit bijvoorbeeld door middel van een quote weergeven.
- Wensen en doelen: wat vindt deze persoon belangrijk in het leven?
- Ergernissen en uitdagingen: waar loopt hij of zij tegenaan?
Je kunt zoveel informatie toevoegen als je zelf wilt: maar probeer het wel op één pagina te houden en de belangrijkste info die relevant is te verwerken.
4. Zet de informatie in een overzichtelijk canvas
Helemaal tevreden met je buyer persona’s? Dan kun je ze in een mooie lay out gieten, zodat ze er bij development-, marketing- en communicatievraagstukken altijd bij gepakt kunnen worden.
Je eigen buyer persona's maken? Download ons template.
5. Presenteer en verwerk eventuele feedback
Het is natuurlijk belangrijk dat het hele team zich kan vinden in de persona’s en er geen cruciale informatie mist. Presenteer je buyer persona’s intern en verwerk eventuele feedback.
Voorbeeld van een buyer persona
Hier een voorbeeld van wat een buyer persona van Competence Factory zou kunnen zijn:
Meer leren over customer journey marketing
Buyer persona's maken gebruik je ook om je customer journey op af te stemmen. Wil je daar meer over leren? Tijdens de training Customer Journey Marketing leer je precies waar een goede customer journey aan voldoet en hoe je die zelf succesvol inzet. Customer journey’s zijn hot. Bedrijven als Apple, Unilever en ING weten feilloos welke stappen een consument doorloopt voordat hij een product of dienst koopt. Maar hoe zit dit bij jouw organisatie? Hoe moet jouw customer journey eruitzien om meer klanten binnen te halen én te behouden?