Je kent er vast wel eentje: een typische creatieveling. Hij zit altijd vol met wilde ideeën, kan leuk schrijven of tekenen en weet in zijn brein altijd net een andere afslag te pakken. Sommige mensen lijken een aangeboren talent te hebben voor creativiteit. Misschien is dat ook wel echt zo. Toch kun je, ook als je jezelf totaal niet creatief vindt, leren om creatief te zijn. Je kunt het triggeren en trainen. Zelf heb ik ook mijn creatieve en minder creatieve periodes. Dat heeft te maken met mijn energielevel, maar ook met waar ik op dat moment veel mee bezig ben. Ben ik vooral veel bezig geweest met analyses en het schrijven van hele zakelijke teksten? Dan moet ik daarna echt mijn creatieve zelf weer terugvinden. Maar hoe doe je dat?
1. Ontspan!
Je hebt vast wel eens een ingeving gekregen terwijl je onder de douche stond of op het toilet zat. Juist in momenten van rust kun je vaak veel creatiever denken. Leg jezelf dus niet te veel druk op en ontspan! Ben je met een taak bezig en loop je vast? Laat alles dan even los en ga iets anders doen. Zodra je terugkomt bij de taak kun je er op een veel creatievere manier naar kijken.
2. Bewegen
Onderzoek toont aan dat bewegen je creativiteit sterk bevordert. Vooral als je dat buiten doet. Wil je iets nieuws bedenken of heb je een probleem dat je moet oplossen? Geef jezelf dan eens een opdracht en ga vervolgens lekker buiten een wandeling maken. Je zult zien dat je tijdens het wandelen veel makkelijker op ideeën komt. Toch liever even zitten en wat dingen uittekenen? Na je wandeling blijft je level van creativiteit nog even hoog.
3. Houd een notitieboekje bij
De beste ideeën komen vaak op onverwachte momenten. Jammer genoeg ben je zo’n fantastisch idee door de waan van de dag vaak snel weer vergeten. Schrijf ideeën daarom meteen op. In een speciaal notitieboekje of in je telefoon bijvoorbeeld. Voorkom trouwens dat de ideeën zich opstapelen, zonder dat je er ooit mee aan de slag gaat. Plan dus een moment in waarop je bepaalt met welke ideeën je verder gaat en welke ideeën misschien toch minder geweldig waren dan je toen dacht.
4. Warm-up
Nog een leuke oefening om je creativiteit te trainen. Geef jezelf 3 minuten en vul zoveel mogelijk vakjes in met schetsjes. Wat voor schetsjes, dat maakt niet uit. De eerste vakjes heb je waarschijnlijk zo gevuld, maar hoe verder je komt, hoe lastiger het wordt. Dat is het moment dat je creatieve brein echt aan het werk gezet wordt. Train that brain!
Download dit template in groot formaat
5. Doe helemaal niks
Jezelf stierlijk vervelen. Hoe lang is het geleden dat je dat hebt gedaan? Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om jezelf te vervelen. Je kunt altijd een Netflixje aanzetten, even door je Instagram feed scrollen of wat nieuwsartikelen lezen. Wil je jouw creativiteit bevorderen? Ga dan eens echt helemaal niks doen. Apparaten uit, geen muziek op, geen boek lezen, helemaal niks. Gewoon zitten (of ga lekker in bed liggen) en alleen zijn met je gedachten. Je zult zien dat alles wat er in je hoofd rondzwerft zich met elkaar gaat mengen en dat er nieuwe verbanden ontstaan. Dat is waar mooie ideeën geboren worden!
6. Doe eens wat nieuws
Creatief zijn betekent dat je jouw standaard denkwijze moet doorbreken. En hoe kun je dat beter doen dan door letterlijk iets nieuws te ondernemen? Je kunt naar een ver, vreemd land gaan, maar je kunt het ook dichter bij huis zoeken. Loop eens een andere weg naar huis, verdwaal opzettelijk in je eigen stad of verruil je standaard koffietent voor een andere.
7. Elke dag een korte brainstorm
Houd elke dag een korte brainstormsessie met jezelf. Je kunt brainstormen over iets waar je echt iets mee kunt, maar je mag jezelf ook een onzinnige opdracht geven. Het gaat erom dat je jouw hersenen op een bepaalde manier activeert. Zie het als een sportsessie voor je brein. Doe deze oefening elke dag en je zult zien dat het bedenken van ideeën steeds makkelijker wordt.
Begin morgenochtend alvast met deze opdracht:
Bedenk 15 namen die je jouw onzichtbare vriend zou kunnen geven.
8. Ga kunst kijken
Kunstenaars kijken vaak met een bijzondere blik naar de wereld. Als jij naar hun kunstwerken kijkt, word je even meegenomen in hun gedachtegang. Dat kan voor een enorme boost van inspiratie zorgen. Tijd om eens een bezoekje aan een museum te brengen dus!
9. Schrijf een fictief verhaal
Schrijf een fictief verhaal van minimaal 700 woorden. Het hoeft geen goed verhaal te zijn, de spelling hoeft ook niet te kloppen. Geen druk, geen eisen. Het gaat om de oefening. Gebruik je fantasie! Herhaal deze oefening af en toe om je creativiteit te trainen.
10. Ga naar een koffiebar (of doe net alsof)
Voel je ook altijd meteen wat extra creatieve vibes als je in een koffiebar bent? Dat kan kloppen. Het omgevingsgeluid dat je in een koffiebar hoort (rond de 70 decibel) is namelijk precies goed voor je creativiteit. Geen zin of mogelijkheid om naar een koffiebar te gaan? Dat gezellige gekletter en geklets kun je op de website coffitivity.com gewoon virtueel aanzetten.
Creativiteit is vooral hard werken
De bovenstaande tips zijn perfect om jouw creativiteit op gang te krijgen. Toch ben je hierna natuurlijk niet meteen de nieuwe Steve Jobs. Het bedenken én tot werkelijkheid maken van briljante ideeën kost over het algemeen vooral heel veel werk. De grote uitvinders van vroeger én de pioniers van nu hebben een aantal dingen gemeen: ze staken veel tijd en energie in hun idee, schaafden het constant bij en durfden vooral ook keihard op hun bek te gaan.
Echt goed aan de slag met jouw creativiteit? Volg de training Design Thinking of Design Thinking in a Day ontgrendel je creativiteit en leer je brainstormen.