Onlangs presenteerde WordPress-founder Matt Mullenweg zijn ‘State of the Word 2022’, waarin hij de nieuwste trends en ontwikkelingen in het WordPress-landschap besprak. Vorig jaar was een topjaar voor WordPress én voor alle bedrijven die er thema’s en plug-ins voor bouwen. En ook de komende jaren beloven veel moois. Ik ga de trends kort voor je toelichten, zodat jij helemaal op de hoogte bent.
Full Site Editing: meer aanpassingsmogelijkheden
De komende tijd staat in het teken van het Full Site Editing-principe (FSE). Hiermee wil WordPress het stuk controle terugnemen dat een beetje was weggenomen door page builder plug-ins zoals Elementor, Divi, Beaver Builder, Bricks en Oxygenbuilder. Dat zijn plug-ins die min of meer boven de WordPress-backend staan en alle sitevormgeving én contentproductie via een specifieke gebruikersinterface laten lopen.
Blokken schuiven met Gutenberg
Interfaces waarmee je HTML, CSS en deels JavaScript bestuurt, waren nooit corebusiness bij WordPress. Maar daar komt dus verandering in. De eerste opzet is er al: block-editor Gutenberg is al enige tijd standaard in WordPress. Met Gutenberg bouw je content met behulp van blokken, die ook nog steeds verder worden ontwikkeld. Door WordPress zelf, maar ook door plug-in bouwers. Vanaf versie 5.9 kun je ook de header en footer van je website met blokken opmaken en vormgeven. Tot nu toe hingen die af van thema’s en page builders.
De komende tijd zullen we steeds meer thema’s zien die hierop gebaseerd zijn: blockthema’s. Hiermee maak je de hele frontend op met blokken. Dus niet alleen de content, maar ook het design. Via drag-and-drop maak je templates voor verschillende toepassingen, zoals de header, footer, 404-pagina en homepage. Het thema ‘Twenty Twenty-Two’ dat bij versie 5.9 verschijnt, is hier een voorbeeld van.
Maar we gaan dit jaar nog meer ontwikkelingen zien. WordPress zet hoog in op verdere verbetering en verbreding van de Gutenberg-editor, met meer controls en opties om blokken te configureren. Dit betekent dat er minder programmeerwerk nodig is, en dus dat iedereen complexe websites kan bouwen.
Aandacht voor toegankelijkheid
Ook komt er meer aandacht voor ‘accessibility to content’: toegang voor mensen met een beperking. Omdat WordPress wereldwijd op grote schaal wordt gebruikt, is het logisch dat toegankelijkheid een speerpunt wordt. Daarnaast zullen we meer 3D terugzien.
Volop verbeteringen voor SEO
Verder worden er verbeteringen doorgevoerd op SEO-gebied, in het bijzonder aan de vorig jaar geïntroduceerde ‘Google Core Web Vitals’. Denk aan de factor FID (First Input Delay) en CLS (Cumulative Layout Shift). Samen met de LCP (Largest Contentful Paint) vormen ze de ‘Page Experience’ algoritme-update.
Headless WordPress
Een andere opvallende ontwikkeling is ‘Headless WordPress’: een contentmanagementsysteem waarbij de backend als bron voor allerlei andere applicaties dient. De combinatie van front- en backend wordt hierbij losgelaten. Je produceert wel content via de backend, maar doet dit om andere programma’s te ‘voeden’.
Data halen uit WordPress
We kennen WordPress nu vooral als online webdesign- en beheertool. Maar steeds meer bedrijven gaan WordPress ook gebruiken om data op te halen. Dit past perfect bij de noodzaak om meerdere marketingkanalen vanuit één bron te voeden (omnichannel marketingapplicaties). Zo krijgt WordPress naast z’n primaire functie om een frontend te vullen, verschillende andere toepassingen. Dat past mooi bij ‘internet of things’.
WordPress heeft de afgelopen jaren veel andere bedrijven overgenomen en daar gaan we de vruchten van plukken. Hoewel de kracht van WordPress zit in alle professionals en talenten die wereldwijd aan het platform bouwen, is de doelstelling nog steeds om de drempel naar websitebouw en contentproductie zo laag mogelijk te houden.
Meer weten over WordPress? Volg een training!
Wat je allemaal met blokken kunt doen, laat ik zien in de tweedaagse training WordPress basis. Wil je weten hoe je WordPress het best kunt beheren, dan is de training WordPress gevorderd geschikt voor jou. Hierin bespreken we alle essentiële onderdelen zoals hosting, domeinnaamregistratie, beveiliging, backups maken en de beste manier om Full Site Editing toe te passen.
De training WordPress Code gaat dieper in op de programmatische kant van WordPress. Je ontdekt hoe je template-bestanden kunt wijzigen en CSS naar je hand kunt zetten. Ook het bredere kader van frontend-development – los van WordPress – komt in deze training aan bod.
Wil je WordPress qua design helemaal naar je hand zetten en zelf een thema bouwen? Dan kun je je het beste inschrijven voor de tweedaagse training WordPress Bouw je eigen thema. Hierin staat de plug-in Oxygenbuilder centraal.
Bij alle trainingen gebruiken we de desktopapplicatie WPLocal of Local. Dit programma is gratis te downloaden en stelt je in staat om meteen met WordPress aan de slag te gaan, zonder hosting en domeinnaamregistratie. WordPress draait dan lokaal op je laptop.
Over John
John is onze WordPress-koning: hij vertelt je precies hoe je met het cms een effectieve website bouwt. Wil je plug-ins als Oxygenbuilder en WooCommerce gebruiken? John legt uit hoe het moet. Als freelance consultant helpt hij organisaties met online marketing, maar ook als trainer maakt hij flink wat meters. Zijn cursussen zijn praktisch en persoonlijk, met veel oog voor de niveaus en behoeften van cursisten. In zijn vrije tijd kookt John de sterren van de hemel of is hij bezig met muziek.