Een kijkje in de dagelijkse praktijk van Yuen Yen.
Yuen Yen helpt mensen om met Design Thinking blokkades te doorbreken, bewust te worden van aannames en zo tot nieuwe inzichten te komen. Ze leert mensen dat ‘falen’ oke is, ook dan kom je vooruit. We vroegen haar naar haar ervaringen:
Ik ben niet creatief, ik snap het niet, ik kan dit niet. Iedereen heeft zoiets wel eens gehoord of gezegd. Yuen Yen gelooft er niet in. Met trainingen in Design Thinking – onder andere voor Competence Factory – pakt ze jouw onzekerheden, blokkades of valse aannames aan. Hoe? Dat vertelt ze zelf het best.
Yuen Yen over Design Thinking (voor teams)
Leren doe je door te proberen. Zélf, door eigen keuzes te maken: waar wil je naartoe, wat heb je nodig, en wat juist niet? ‘In plaats van dat ik jou een vis geef, leer ik je hoe je moet vissen’, zegt Yuen Yen over haar training in Design Thinking.
Volgens Yuen Yen is leren een proces zonder vaste stappen. Het is altijd chaotisch. ‘Om iemand te laten leren, begin je juist met die chaos. Je husselt de stukjes eens flink door elkaar, en dán ga je de puzzel leggen.’ Het resultaat zal anders zijn dan eerst, omdat je gaandeweg iets nieuws hebt geleerd.
Oefenen met een andere manier van denken
Design Thinking begint al bij het inzicht dat het anders kan. ‘Als je bereid bent om je methode te veranderen, dan is de eerste stap gezet. Je leert iets.’ En dat is precies wat Yuen Yen in haar trainingen probeert te bereiken. Ze weet hoe belangrijk het is om goed voorbereid te beginnen. Dat betekent vooral: trainen in een veilige omgeving. Als die er eenmaal is, gaat Yuen Yen aan de slag met een aantal verschillende oefeningen.
Denken als een kind
De eerste oefening begint met een simpele vraag: 'Stel je voor dat je een kind bent. Hoe kijk je dan naar dit probleem?' Ineens heb je een andere invalshoek. De wereld is leuk in plaats van stressvol. In plaats van problemen zie je allerlei mogelijkheden. Een nieuw perspectief helpt je aan een nieuwe oplossing.
Crimineel of superheld
Vraag mensen om te denken als een superheld, en ze geven gemakkelijk antwoord: 'Als ik superman was, zou ik de wereld redden.' Maar vraag je ze om te denken als een crimineel, dan wordt het spannender. Daarom draait ‘Think as a superhero/think as a criminal’.
'Mensen zijn vaak verbaasd over de blokkade in hun hoofd als ik ze vraag om te denken als een crimineel. Ze hebben zich dat nog nooit voorgesteld.' Als boef knok je niet met sterke kerels, maar zoek je juist het oude vrouwtje. Je wordt gemeen, maar ook slim. Zo denken maakt je eerst enorm ongemakkelijk. Maar in een veilige omgeving is het een waardevolle ervaring. Zet je door, dan maakt het je creatief. En dat kun je voor je gebruiken.
Crazy 8
'Een deelnemer zei eens tegen mij: ik ben gewoon niet creatief', vertelt Yuen Yen. Die persoon vond zichzelf niet creatief, en bleef die gedachte maar herhalen. Maar als je steeds denkt dat je iets niet kunt, dan kun je het ook niet. Je ziet niet meer wat er gebeurt, namelijk dat je met een frisse blik wel degelijk creatief kunt zijn.
Een voorbeeld: vraag mensen om iets te tekenen en ze zeggen vaak dat ze dat niet kunnen. Ze blokkeren, als het ware: als tekenen een taal is komen zij niet uit hun woorden. De ‘Crazy 8’ dwingt mensen om tóch te tekenen. 'Ze moeten wel, en doen het gewoon.' Daarna worden ze zich pas bewust van de muur waar ze tegenaan liepen. 'Wat iemand zegt, en wat hij doet, dat ligt vaak mijlenver uit elkaar.'
Zo werkt ‘Crazy 8’:
Benodigdheden: A4-tje en een pen/stift.
- Vouw het A4-tje 3 keer dubbel en weer open. Je hebt nu 8 vakjes.
- Zet een timer van 8 minuten.
- Teken in ieder vakje een idee, je hebt telkens 1 minuut per vakje.
Na 8 minuten heb je, in de vorm van 8 tekeningen, 8 ideeën uitgewerkt.]
Resultaten
Iedereen is anders, dus verschillen de reacties op Yuen Yens oefeningen. Maar elke cursist bereikt iets: een stukje inzicht. 'Soms is dat gevoel heel sterk: een van mijn cursisten vergeleek het zelfs met het psychedelische middel ayahuasca. Dan voel ik me geslaagd als trainer.' Iedereen die zich bewust wordt van zijn eigen kunnen, kijkt vrijer om zich heen. Je ervaart minder stress, en als er een probleem is zie je mogelijkheden om het op te lossen.
Ook ‘think as a criminal’ is een eyeopener, blijkt uit reacties van cursisten. Vaak is het niet eens de oefening zelf die blijft hangen, maar gewoon het nut van een totaal ander perspectief. Dat heeft meteen effect. 'Je hoeft er zó weinig voor te doen: zie het als een gordijn dat je openslaat. Dat noem ik inzicht bereiken, en dat is iets onomkeerbaars.'
'Lukt dat, dan ben ik tevreden', zegt Yuen Yen. Doe je dingen op basis van gewoonte, dan kom je nooit met nieuwe ideeën. Heb je inzicht in je gewoontes, dan kun je ze verbreken. Dat is de kern van Yuen Yens training.
Vastlopen
De bekendste blokkades zijn onzekerheid en perfectionisme, ziet Yuen Yen ook bij haar cursisten. 'Ik probeer altijd een omgeving te creëren waar iemand vrij durft te spreken. Je moet kunnen zeggen dat je onzeker bent, of het niet helemaal begrijpt. Daarna kun je samen op zoek naar het probleem.'
Yuen Yen komt vaak mensen tegen die de druk voelen om snel iets te laten zien. Ze móeten creatief zijn, of meteen met concrete ideeën komen. Maar daar begint juist de onzekerheid. Voor je het weet is iemand bang dat het niet lukt: ‘I don’t get this’, in plaats van ‘I got this’.
Ook het zoeken naar een perfecte oplossing is vaak een blokkade. Alleen met hard werken kom je tot een goed idee, dat beseffen mensen zich vaak niet. Het is vallen en opstaan. 'Dit is misschien wel het grootste struikelblok van onze generatie. We vragen van mensen te vaak het beste resultaat. Daardoor denken ze: ik ben er nog niet. Mijn werk is nog niet goed genoeg, dus ik hou het voor me. Dat perfectiedenken is funest, én voor jou én voor jouw idee. Hoe langer je iets voor je houdt, hoe moeilijker het wordt om het te delen.'
'Het mooie van Design Thinking is: falen is oké. ‘Failing forward’, noem ik dat. Iets nieuws bedenken, iets veranderen aan de wereld om je heen, dat kan niet zonder soms te falen.'
Volgens Yuen Yen is het belangrijkste dat je leert van je eigen fouten. Daardoor kom je vooruit. 'Zie het niet als een fout, maar gewoon als een andere uitkomst dan je verwachtte. Lukt iets niet? Dan probeer je het gewoon nog eens.'
Meer leren
Meer leren van Yuen Yen en benieuwd naar Design Thinking? Volg de eendaagse training of de vierdaagse opleiding!