Bij het opslaan van foto's gaat er altijd wat informatie verloren. Hoe dat gebeurt en in welke mate verschilt per formaat. In dit artikel laten we zien wat de voordelen en nadelen zijn van diverse opslagformaten en wanneer je welk formaat het beste kunt gebruiken.

Foto opslaan als JPEG

  • JPEG is een heel gangbaar formaat. Als je foto's wilt delen met anderen, is JPEG geschikt, omdat iedereen dit formaat kan openen.
  • JPEG-bestanden zijn meestal vrij groot
  • Niet geschikt voor transparante achtergronden; de transparantie gaat verloren.
  • Je kunt zelf kiezen hoeveel compressie toegepast moet worden. Je kunt de beeldkwaliteit maximaal behouden, maar ook kiezen voor een kleinere bestandsgrootte met verlies van beeldgegevens.

 

PSD

  • Photoshop PSD gebruik je als je foto's hebt bewerkt en daarbij gebruik hebt gemaakt van lagen (layers).
  • Transparantie kan behouden blijven.
  • PSD-bestanden zijn erg groot.
  • PSD's zijn niet met elk fotoprogramma te openen.
  • Niet geschikt voor websites.

 

PNG

  • Transparantie kan behouden blijven, zelfs in gradaties.
  • PNG-bestanden zijn relatief klein.
  • Weinig verlies aan beeldkwaliteit
  • Geschikt voor websites

 

TIFF

  • Geen verlies aan kwaliteit, dus zeer geschikt om te printen.
  • Niet geschikt voor websites
  • TIFF-bestanden zijn erg groot.

 

Wat is een TIFF bestand?

TIFF staat voor Tag Image File Format en heeft een flexibele bestandsindeling. Opslaan in TIFF geeft geen kwaliteitsverlies, wat ideaal is voor bijvoorbeeld fotografen die afbeeldingen van hoge kwaliteit zonder gegevensverlies willen opslaan of doorsturen, voordat ze deze gaan bewerken.

 

GIF

  • Erg veel verlies aan kwaliteit, vanwege het beperkte kleurbereik. Dit maakt GIF geschikter voor grafische afbeeldingen dan voor foto's.
  • Klein bestandsformaat.
  • Geschikt voor websites.
  • Transparantie is beperkt mogelijk.

 

Meer leren

Meer weten over beeldbewerking? Tijdens de training Photoshop leer je alles over verschillende beeldformaten.

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Opgeslagen
Opgeslagen in favorieten

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.