Je hersenen zijn ervoor gemaakt om zich een leven lang te ontwikkelen. Je kunt je dus, ongeacht je leeftijd, blijven ontwikkelen en blijven leren. Maar de mate waarop dat gebeurt, heb je zelf in de hand. Jij bepaalt hoe ‘sterk’ jij je brein maakt en welke paden jij bewandelt. Eén ding is zeker: iedereen wordt geboren met een growth mindset. Een fixed mindset is iets wat later ontstaat op basis van ervaringen. Maar wat is dan precies een growth mindset en wat is een fixed mindset? We vertellen je er meer over en geven je vijf tips om van fixed naar growth mindset. Zo kun jij je ambities waarmaken. Growth mindset vs. fixed mindset: ga voor een leven lang ontwikkelen!
Wat is een growth mindset
Mensen met een growth mindset gaan ervan uit dat ze hun intelligentie, vaardigheden en kwaliteiten kunnen ontwikkelen. Hierdoor kunnen ze goed omgaan met feedback én tegenslag, en voelen ze zich geïnspireerd om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Mensen met een growth mindset zijn niet bang om te falen. Het is ook meteen de tegenhanger van een fixed mindset.
Wat is dan een fixed mindset?
Mensen met een fixed mindset geloven dat alles vaststaat en je weinig kunt veranderen aan je situatie. Vaak zien mensen met een fixed mindset ‘beren’ op de weg en wijken ze zelden af van gebaande paden. Doordat je gelooft dat je niets kunt veranderen, doe je ook niet écht je best ervoor. Het belemmert je groei. Wanneer je toch iets nieuws probeert met een fixed mindset (en je dus niet 100% inzet), blijf je vaak achter met een negatieve opvatting over jezelf, dat je het niet kunt. Vervolgens verandert er niets aan je leven. Iemand met een growth mindset doet precies het tegenovergestelde: je doet er dan alles aan om ergens beter in te worden.
Je brein en een growth mindset
Als we naar het brein kijken, heeft die het vermogen om zich aan te passen en te ontwikkelen, te allen tijde en waar dan ook. Dat aanpassingsvermogen heet neuroplasticiteit. En ieder brein heeft dat. Van jongs af aan heeft iedereen zelfs ongeveer hetzelfde brein, maar naarmate we ouder worden verandert het. Dit komt door onze (unieke) ervaringen, gedachten en handelingen. Wanneer je steeds nieuwe dingen leert, ervaringen en kennis op doet, maak je nieuwe neurale netwerken aan in je hersenen. Dit maakt de verbinding tussen de neuronen in je brein sterker. Op die manier train je je brein en word je slimmer. En dit kan altijd, ongeacht je leeftijd. Je kunt dus altijd blijven leren, je hele leven lang.
Doordat mensen met een growth mindset zich vaker blootstellen aan stimulansen, maak je je hersenen dus ‘sterker’. Je maakt optimaal gebruik van de neuroplasticiteit van het brein en ontwikkelt meer. Mensen met een fixed mindset doen dit een stuk minder, waardoor de hersenen ook minder ontwikkelen.
Mindset: the new psychology of success
Carol Dweck, de bedenker van de term growth mindset, schreef er een boek over: Mindset: the new psychology of success. Ze laat zien hoe succes op school, werk, sport, kunst, en bijna elk gebied van menselijke inspanning kan worden beïnvloed door hoe we denken over onze talenten en capaciteiten. Ze vertelt je over growth mindset vs. fixed mindset en alles over de verschillen. Daarnaast introduceert ze ook een fenomeen dat ze valse groeimindset noemt en begeleidt mensen naar het aannemen van een groeimindset. Ze breidt het mindset-concept uit tot buiten het individu en past het toe op de cultuur van groepen en organisaties. Met de juiste mindset kun je degenen die je leidt, onderwijst en liefhebt motiveren om hun leven, en dat van jezelf, te transformeren.
5 tips om van fixed naar growth mindset te gaan
Klinkt goed hè? Zo’n growth mindset. Ben jij er al achter met welke mindset jij momenteel je leven leidt? Een growth mindset is iets wat we allemaal wel willen, om onze doelen en ambities te behalen en het leven te leiden zoals jij dat wilt. We geven je vijf tips om jouw growth mindset (verder) te ontwikkelen.
1. Stop jezelf niet in een hokje
‘Ik kan niet ver lopen, want ik heb geen goede conditie’ bijvoorbeeld. De juiste instelling is hierbij letterlijk het halve werk. Als jij van te voren een ‘negatieve’ houding aanneemt, zal het je nooit lukken. Stop jezelf dus niet in een hokje en laat zeker anderen dat ook niet bij je doen.
2. Falen mag
Probeer fouten maken niet te zien als falen, maar als leren. Toen je jong was kon je ook niet meteen lopen, fietsen of zwemmen. Het leven is vallen, maar vooral ook weer opstaan.
Verdiep je ook eens in Design Thinking, dat helpt je om blokkades te doorbreken. Je leert dat falen oké is, want ook dan kom je vooruit.
3. Oefenen, oefenen, oefenen
Talent is niet alles, met oefenen kun je veel bereiken en eigenlijk alles wel leren. Neem als voorbeeld de Polgar familie. Zij hebben de beste (en eerste) vrouwelijke schaakgrootmeesters voortgebracht door ze vanaf jongs af aan al te laten oefenen. Lazlo Polgar, vader van de schaakgrootmeesters, was een psycholoog die precies dit punt wilde bewijzen: iedereen kan ergens goed in worden, zolang je maar oefent en er 100% voor gaat.
4. Leer van kritiek en feedback
Kritiek krijgen kan soms best vervelend zijn. Maar probeer altijd goed te luisteren naar wat er gezegd wordt en haal er lessen uit. Kijk kritisch naar jezelf en bepaal of er een leerdoel voor je inzit.
Wil je hulp met het geven en krijgen van feedback? Misschien is de training Doelgericht Communiceren en Beïnvloeden iets voor jou.
5. Vertrouw op jezelf
Door op jezelf te vertrouwen en écht te geloven dat je iets kunt leren of veranderen, maak je het waar. Een gezonde dosis zelfvertrouwen leidt gegarandeerd tot groei en ontwikkeling. Daarnaast helpt het je ook om lekkerder in je vel te zitten en dat straal je weer uit naar de mensen om je heen.
Aan de slag met jouw eigen growth mindset
Heb jij nog moeite met het opwekken en vasthouden van je motivatie tot je je doel bereikt hebt? Wil je aan de slag met je oplossend vermogen en op een leukere manier leren? Volg dan onze eendaagse training Growth Mindset. Je krijgt tools aangereikt waarmee je altijd lucht en lichtvoetigheid in uitdagingen en vastgelopen situaties weet te brengen. Zo leid jij jezelf en anderen naar meer én nieuwe ideeën.