Op 11 oktober verscheen er een artikel in Emerce over HTML5 waarin min of meer wordt gezegd dat HTML5 nog niet klaar is voor productie en dat de verschillende partijen die HTML5 ontwikkelen het nog niet met elkaar eens zijn.
De schrijver van het boek Introducing HTML5, Remy Sharp, heeft de onjuistheden al uit het artikel gehaald, wat hij uitstekend heeft gedaan. Welke welke delen van HTML5 zijn nu dan al wel eenvoudig in te zetten.
HTML5 af?
Het klopt dat HTML5 nog niet af is. De specificatie is nog niet tot in detail uitgewerkt en er zijn nog geen 2 partijen (browsers) die deze specificatie volledig hebben geïmplementeerd. Volgens de methoden die er voor standaardisatie worden gehanteerd, is HTML5 op dat moment pas af, de schatting is dat dat in 2022 zal zijn.
Ook CSS2.1 (de taal die we al jaren gebruiken om websites vorm te geven) is volgens deze methode nog niet af. Deze puur technische methode van bepalen of iets af is, zegt natuurlijk niks over de praktische bruikbaarheid van een taal: CSS2.1 heeft inmiddels zijn waarde wel bewezen, zelfs in deze onaffe staat.
Tot voor kort was er een plugin nodig om video of audio af te spelen in de browser. Om de afhankelijkheid van een plugin weg te nemen, is er besloten dat het mogelijk moet zijn om video in de browser zelf af te spelen. De huidige implementatie van deze nieuwe mogelijkheid is nog niet optimaal - zo ondersteunt elke browser weer andere bestandsformaten - maar deze implementatie is de enige manier om een video aan alle gebruikers te tonen: HTML5 biedt de mogelijkheid om een video in meerdere formaten aan te bieden. Zo kunnen ook mensen met een iPad je content bekijken.
Het implementeren van video is misschien wel complexer geworden dan voorheen vanwege de vele bestandsformaten, maar de gebruikers worden er wel gelukkig van, ook op hun nieuwste gadget kunnen ze je video zien. Er zijn meer onderdelen van HTML5 waarvan gebruikers blij worden en die inmiddels zonder gevaar te gebruiken zijn.
Zo zijn te toetsenborden van touch devices zoals iPads eenvoudig aan te passen voor specifieke taken: als je een e-mail adres moet invullen, verschijnen er twee toetsen met een @ en een punt, als je een telefoonnummer moet invullen verschijnt er een numeriek toetsenbord. ‘Normale' browsers tonen een standaard invoerveld. Met zeer weinig werk is de usability voor een groeiend deel van je bezoekers aanzienlijk verhoogd. Het zou zonde zijn om dit niet te doen vanwege het genoemde artikel.
Veel code in oudere versies van HTML was theoretisch prima in orde, in de praktijk was het vaak onhandig of ronduit complex. Deze complexiteit is weggenomen, code is eenvoudiger te schrijven, onnodige attributen kunnen worden weggelaten. Dit zijn kleine optimalisaties die zonder enig probleem kunnen worden doorgevoerd, die zorgen voor minder foutgevoelige code en die bovendien volledig backwards compatibel zijn; ja, deze geoptimaliseerde code werkt ook in Netscape 4.
Veel nieuwe technieken werken nu nog slechts in enkele browsers. Je kunt ze als extra laag aanbieden bovenop ‘oude' content, als een leuk extraatje voor een snel groeiende minderheid. De technieken die je nog niet kunt inzetten, zijn natuurlijk afhankelijk van het project. Het is tegenwoordig bijvoorbeeld mogelijk om een website te manipuleren door middel van de bewegingssensors uit een MacBook Pro, prima inzetbaar voor een demo in een Apple Store of een presentatie over de toekomst van het web. De navigatie op een drukbezochte nieuwssite afhankelijk maken van deze techniek is dan ook nog geen slimme zet, maar een grafiek die gebruik maakt hiervan is een leuke extra op een website
bron : Vasilis van Gemert van Mirabeau Print