Uit een studie blijkt dat het percentage van internetvideo's dat afgespeeld kan worden met HTML5, in vijf maanden tijd is verdubbeld naar 54 procent. De explosieve groei van mobile devices zou een rol spelen bij de groei van deze, veelal in h.264-formaat, video's.
Volgens MeFeedia is vooral de groei bij het gebruik van smartphones verantwoordelijk hiervoor. Dit komt doordat de h.264-codec video, door de compatibiliteit met de iPhone, iPad en Android devices, de voorkeur geniet bij websites. In januari van dit jaar was dit aandeel nog maar 10 procent.
Een andere oorzaak voor de groei is volgens MeFeedia dat het aantal sites dat gebruik maakt van de iframe-tag, is toegenomen. Zo maakt Vimeo standaard al gebruik van de iframe-tag, terwijl YouTube, DailyMotion en Blip.tv ermee experimenteren.
De iframe-tag maakt het voor sites eenvoudiger om zowel op flash als HTML5 gebaseerde videospelers te ondersteunen. Met dezelfde embed-code kunnen dan onder meer smartphones en desktopsystemen bediend worden.
Ondanks de groei van met HTML5 compatibele video is het Flash-platform op desktopsystemen en laptops nog steeds dominant als het gaat om de weergave van webvideo's. Dit komt doordat de Flash Player op praktisch iedere PC staat. Toch ziet ook Adobe, ontwikkelaar van de Flash-standaard, in dat de groei van HTML5-video niet te stuiten is.
Zo demonstreerde Rik Cabanier, ontwikkelaar bij Adobe, op de MAX 2010-conferentie van het bedrijf een demo van een converter die Flash omzet naar HTML5. De ontwikkeltool geeft daarbij aan welke delen van de Flashcode niet omgezet kunnen worden. Cabanier demonstreerde ook de mogelijkheid van de tool om Flash-animaties te hergebruiken in websites.
Het onderzoek is uitgevoerd door MeFeedia, een videosite waar video's van verschillende contentpartners zijn te bekijken. Dit zijn onder meer Hulu, Vimeo, Blip.tv, CNS en ABC, terwijl in het onderzoek ook cijfers van YouTube en DailyMotion zijn meegenomen. Overigens maakt MeFeedia bij sommige sites wel gebruik van herleide gegevens.
Het gebruik van de h.264-encoder en de doorgifte van h.264-video kost wel geld, vanwege het patent op de h.264-standaard. Met de onzekerheid over die licenties wordt geen rekening gehouden in het onderzoek. De meest recente versies van Safari, Internet Explorer, iPhone OS, Android OS en Google Chrome bieden al h.264 ondersteuning. Bij Firefox en Opera staat dit niet in de planning, zij mikken op WebM en Theora/Vorbis/Ogg