Als het gaat om lichtgevoeligheid van de film of beeldsensor, dan spreek je van een ISO waarde. Als je een scherpe foto wil krijgen en er is veel licht, dan kun je dit het best doen met een lage ISO waarde van bijvoorbeeld 100 ISO of 200 ISO. Is het donker en heb je weinig lichthogere ISO waarde van bijvoorbeeld 800 ISO tot 1600 ISO of hoger. Wel moet je rekening houden met ruis als je een hogere ISO waarde gebruikt. Hoe hoger je ISO waarde, hoe meer ruis er op kan treden. van de omgeving en je wilt/kan geen flitser of statief gebruiken of de onderwerpen bewegen te veel, dan gebruik je vaak een
Ruis
Ben je van plan om een foto te maken om op A5 formaat af te gaan drukken, dan moet je ISO waarde niet hoger zijn dan 400 ISO. Je wilt natuurlijk geen ruis op je foto aantreffen. Wat aan te raden is om toch een strakke foto te krijgen in het donker, dan kun je tot de 800 ISOstatief gebruiken. Je maakt hierdoor een trillingvrije foto. gaan, maar moet je wel een
Remote gebruiken
Wil je er echt 100% zeker van zijn dat er geen trilling ontstaat, ook eventueel niet door de statief, dan is het aan te raden om een remote te gebruiken. Dit is een afstandsbediening voor je camera. Kijk voor meer informatie over een remote op deze site onder het kopje 'remote' . Stel je bent in een kroeg/discotheek en je hebt geen statief bij je, dan is het handig om toch een hoge ISO waarde te nemen. Je hebt dan wel kans op ruis, maar dat is dan niet anders.
Wat je wel kunt doen is inflitsen. Hiervoor gebruik je een externe flitser. Pas hierbij wel de flitscorrectie toe maar ook je flitser te richten naar het plafond. Hierdoor krijgen mensen niet zo'n wit gezicht.
Tips
Kortom:
* Een lage ISO waarde gebruik je bij veel licht.
* Een hoge ISO waarde gebruik je bij weinig licht. Houdt hierbij wel rekening met meer ruis op de foto. Dit is een beetje op te lossen met een statief of externe flitsen wanneer dit toelaat.
Hieronder een foto van een piano met een ISO waarde van 1600 ISO (zie de hoge ruis in de foto).