President Obama van de VS heeft in zijn begroting voor 2012 een bedrag van 126 miljoen dollar gereserveerd voor de ontwikkeling van de volgende generatie supercomputers. Deze zogenoemde Exascale-systemen moeten maar liefst duizend keer krachtiger zijn dan de huidige supercomputers.
Als het voorstel van Obama door het Congres komt, mag het Department of Energy (DoE) de miljoenen dollars besteden aan de ontwikkeling van deze systemen, zo meldt Computerworld. Van het totaalbedrag gaat zo'n 91 miljoen dollar naar de Office of Science en ongeveer 36 miljoen dollar naar de National Nuclear Security Administration.
Barrière
Het geld voor Exascale-systemen maakt deel uit van een gevraagd budget van 465 miljoen dollar voor Advanced Computing, bestemd voor het DoE. Dit is een toename van maar liefst 21 procent ten opzichte van 2010.
Door het opzij zetten van geld rekent het Witte Huis op een positieve toekomst voor supercomputers. Iedere tien tot elf jaar zou een barrière op het gebied van rekenkracht, uitgedrukt in flops, moeten worden doorbroken, voornamelijk dankzij het krachtiger worden van chips.
Duizend keer krachtiger
DoE's Los Alamos National Laboratory wist in 2008 als eerste met IBM's Roadrunner-systeem 1 petaflops neer te zetten, terwijl elf jaar daarvoor de teraflopsbarrière werd geslecht door Asci Red bij Sandia National Labs. Verwacht wordt dat ergens tussen 2018 en 2020 een Exascale-systeem kan worden gerealiseerd. Het is wel de vraag of de ontwikkeling van softwaresystemen die efficiënt gebruik kunnen maken van miljoenen cores gelijke tred houdt.
Exascale-systemen zijn duizend keer krachtiger dan supercomputer Tianhe-1A, die China in oktober 2010 onthulde. Supercomputers worden voornamelijk gebruikt voor modelling en simulaties. Een Exascale-systeem kan mogelijk de werking van een complete menselijke cel simuleren. Het zou ook de klimaatverandering beter kunnen voorspellen.