Zzp-ers en MKB-ondernemers hebben vorig jaar moeten interen op hun incasseringsvermogen. Dit blijkt uit een onderzoek onder 500 bedrijven in opdracht van Solveon.
Als oorzaken hiervan worden het moeilijke economische klimaat (uitval van vraag, uitstel, concurrentie en slecht betalingsgedrag) genoemd en de overvloed aan regelgeving. Hierdoor kunnen kleinere ondernemers tegenvallers moeilijker opvangen. MKB-ers hebben ook last van strengere eisen van banken bij financieringen.
In het onderzoek IncasseringsIndex 2010 beoordelen de ondernemers de situatie in 2010 als slechter dan in 2009. Het jaar 2011 beoordelen zij overigens licht positiever met een waarderingscijfer van 7,0 (2010: MKB-6,6; ZZP-6,8).
Opvallend is wel dat bijna tweederde van de ondervraagde bedrijven ‘weinig tot niets' meent te kunnen ondernemen om de ondernemingspositie te verbeteren. Dit is volgens Solveon van negatieve invloed op het incasseringsvermogen en de weerbaarheid van ondernemers, en daarmee indirect op het ondernemerschap in Nederland.
Significant negatief
Solveon, dat met een incassoportefeuille van meer dan 1 miljard euro gerekend mag worden tot een van de toonaangevende organisaties op dit gebied, liet de deelnemende zzp-ers en MKB-ers ondervragen over acht thema's: overheid, regelgeving en mobiliteit, het maatschappelijk klimaat, de opstelling van banken, de concurrentie, leveranciers, de klantvraag, het betalingsgedrag van klanten en de privésituatie.
Vrijwel op alle gebieden bleek men negatiever over de situatie in 2010 dan over die in 2009. ‘Overheid, regelgeving en mobiliteit' en het ‘maatschappelijk klimaat' hadden de meest negatieve invloed op het incasseringsvermogen van zowel MKB-ondernemers als zzp-ers in 2010. Die laatste noemen daarnaast de ‘klantvraag' en de ‘privésituatie' als significant negatief, terwijl MKB-ers het ‘betalingsgedrag van klanten' en de ‘opstelling van banken' als significant negatief beoordelen.
In de waardering krijgen 2009 en 2010 min of meer een gelijk cijfer (MKB - 6,6; zzp - 6,8). Deze groeit voor 2011 echter licht naar een 7,0 bij beide groepen. Dit jaar denkt 60 procent van de ondernemers winst te maken. Het aandeel ondernemers dat verlies maakt, schuift langzaam naar een break-even punt. Toch is nog steeds een kleine meerderheid pessimistisch en verwacht niets te kunnen doen tegen de meest negatieve factoren.
Gebrek aan ondernemerschap
Dat is een zorgwekkende ontwikkeling, zo zegt Solveon-directeur Raymond Minks: "De invloed van MKB-ondernemers en zzp-ers op overheid, regelgeving en mobiliteit en het maatschappelijk klimaat is vanzelfsprekend gering. Echter, op andere dimensies zouden de MKB-ondernemers en zzp-ers in beginsel hun positie wel kunnen verbeteren. Uit de onderzoeksresultaten blijkt echter dat er een zeker fatalisme heerst en dat de crisis min of meer als een ‘natuurfenomeen' wordt gezien. Men wacht tot het is overgewaaid. En dat voelt niet als ‘des ondernemers.'"
Het verbaast Minks niet dat kleine ondernemers het moeilijk hebben. Wel constateert hij op een aantal gebieden een gebrek aan ondernemerschap. Veel zzp-ers en MKB-ers klagen bijvoorbeeld over slecht betalingsgedrag, maar slechts een zeer kleine minderheid schakelt een externe partner in bij die incassoproblemen.
"En dat terwijl MKB-ondernemers het laatste jaar significant vaker hebben moeten afschrijven op hun debiteurenportefeuille, tot bedragen van wel 25.000 euro. De noodzaak is er dus wel, de actie ontbreekt", aldus Minks.
Gezonde cashflow
Hetzelfde geldt volgens Minks voor de veelgehoorde klacht onder MKB-ers over de opstelling van de banken. De meest positief denkende bedrijven menen dat dit aspect het meest negatief doorwerkt op hun incasseringsvermogen.
Minks: "Ook hier geldt dat bedrijven die hun zaakjes financieel op orde hebben en kunnen aantonen dat alles in het werk is gesteld om een gezonde cashflow te genereren op een betere medewerking van de bank kunnen rekenen letterlijk het eigen incassovermogen leiden, zowel letterlijk als in overdrachtelijke zin."