HTML, CSS en JavaScript: drie belangrijke talen voor webdevelopment. Wanneer jij de drie talen beheerst, heb je de kennis om zelf een eenvoudige website in elkaar te zetten. Moeilijk? Valt mee! Handig? Zeker! Zo kun je je website namelijk precies naar eigen hand inrichten en je ideeën uitwerken, in plaats van dat je vastzit aan de mogelijkheden van een standaardtemplate in bijvoorbeeld WordPress. Wat is HTML, CSS en JavaScript precies? We je er vertellen meer over.
Wat is HTML
HTML, of HyperText Markup Language, is een ‘opmaaktaal’: een vaste set 'codes' waarmee je op een website de indeling in alinea’s, en van kopjes, tekst en tabellen kunt aangeven. Over het algemeen bevat een website verschillende HTML-pagina’s, iedere landingspagina heeft namelijk aparte HTML-bestanden. Ook kun je met HTML-codes afbeeldingen en multimedia op je website opnemen. In de loop der jaren is de HTML-taal steeds verder uitgebreid, waardoor er verschillende versies bestaan. De nieuwste is HTML5. Je kunt met HTML alleen geen dynamische functies creëren in je website, daar heb je weer JavaScript voor nodig.
Voorbeeld HTML
Hier zie je een voorbeeld van hoe HTML werkt. Links zie je de code en rechts hoe dat er op een website uitziet. Er zijn een aantal simpele dingen ingevoerd. Allereerst is het belangrijk te weten dat een HTML code bestaat uit elementen, dat zijn de woorden die je tussen < > ziet staan in het linkerblok. Een element begint altijd met < > en eindigt met </>. Stel je wilt dus een woord dikgedrukt maken, dan doe je dat door het woord tussen <strong> </strong> te zetten. Zo heeft elk element zijn eigen functie. Een HTML document begint altijd met <!DOCTYPE html> en <html>. Klinkt lastig? Probeer deze pagina maar eens te inspecteren door op je rechtermuisknop te drukken en dan te klikken op ‘(Element) Inspecteren’. Hier zie je hoe de pagina is opgebouwd. Je kunt hier dingen uitklappen, verwijderen of veranderen, zodat je spelenderwijs bekend raakt met HTML.
Wat is CSS
Met CSS, of Cascading Style Sheets, kun je snel en makkelijk het uiterlijk van je website bepalen. Je past bijvoorbeeld de kleur en grootte van koppen en links aan, of de hele achtergrondkleur van een pagina. Dat kan doordat CSS de opmaak van je site loskoppelt van de inhoud. Je kunt het toepassen op nieuwe en bestaande websites. Ook van CSS bestaan inmiddels verschillende versies. De nieuwste is CSS3.
Voorbeeld CSS
In dit voorbeeld staat de CSS binnen de <head> tag. De CSS elementen herken je hier aan de aanwezigheid van de <style> tag: deze geeft aan dat de content daarbinnen moet worden geïnterpreteerd als CSS. In CSS specificeer je eerst het element, en vervolgens de gewenste kenmerken tussen brackets { }. Zo kun je bijvoorbeeld door ‘h1 { color: white; text-align: center }’ in te voeren, aangeven dat je wil dat de browser alle elementen van het type h1 in een witte kleur laat zien en deze centreert binnen de container. In bovenstaand voorbeeld, hebben we ook de achtergrond een kleur gegeven door middel van: { background-color: lightblue; }.
Zelf websites maken met HTML en meer uitleg over CSS
Wil jij HTML en CSS beheersen en zelf aan de slag met het structureren en opmaken van content op je website? Dan leren we je graag de basis!
Wat is JavaScript
JavaScript is een scripttaal waarmee je websites interactief maakt. Met JavaScript zorg je ervoor dat je bezoeker iets kan doen: een menu uitklappen, items verslepen of een vraag stellen bijvoorbeeld. Omdat de meeste websites tegenwoordig interactief zijn, is JavaScript een handige ‘taal’ om te kennen. Bovendien kun je er praktisch alles mee maken; alleen voor hele complexe toepassingen, zoals uitgebreide games, is JavaScript minder geschikt. Het is de derde laag in de website, waarbij HTML en CSS in dit verhaal de eerste twee zijn.
Voorbeeld JavaScript
In HTML staat de JavaScript code tussen het <script> element. Een JavaScript functie is een blokje met JavaScript code die uitgevoerd kan worden wanneer er om gevraagd wordt, bijvoorbeeld als er op een knop wordt gedrukt. In het geval van het voorbeeld is er simpelweg een som gemaakt om aan te tonen dat JavaScript daadwerkelijk voor andere dingen gebruikt wordt dan bijvoorbeeld CSS en HTML.
Leren programmeren met JavaScript
Wil je kennismaken met de basis van JavaScript? In onze tweedaagse training leer je zelf scripts schrijven, volgens de meest actuele methode: unobtrusive scripting.
HTML, CSS én JavaScript leren
Denk je over een carrière als Front End Developer, of wil je gewoon de basics van het vak kennen? Dan past de Front End Developer opleiding bij jou. In zes dagen leer je met de webdevelopment talen HTML5, CSS3 én JavaScript werken, zodat je met code je eigen werkende website kunt bouwen.