Je wilt een knop op je website toevoegen, zo gedaan, denk je misschien. Maar zorgvuldig nadenken over de plaatsing en kleur van de knop is heel belangrijk. Dit kan zelfs het verschil maken of een bezoeker op je website doorklikt of helemaal niet klikt, wat weer van invloed is op je uiteindelijke conversies. En daar wil je er natuurlijk zoveel mogelijk van! Een goed webdesign is hiervoor essentieel. Wat is webdesign, wat doet een webdesigner en webdesigner worden: we vertellen je er meer over.
Wat is webdesign?
Webdesign gaat over hoe je website eruitziet: de vormgeving. Het gaat allemaal over de ‘voorkant’ van de website, waarbij webdevelopment over de ‘achterkant’ gaat. Een webdeveloper werkt het ontwerp van de webdesigner uit. Ze werken meestal nauw samen.
Het verschil tussen webdesign en UX design
Webdesign en UX design hebben veel overeenkomsten. Het grootste verschil is dat UX designers meer vanuit onderzoek en analyse werken, vóór ze echt met het ontwerp aan de slag gaan. Wat doet een webdesigner dan? Een webdesigner doet het onderzoek meestal zelf niet, maar laat dat aan de UX’ers over. Helaas wordt het onderzoeksgedeelte door veel bedrijven overgeslagen, wat heel zonde is: je maakt de website immers voor de gebruiker.
Verder wordt er van webdesigners vaak ook wat front-end development kennis verwacht. Dit wil zeggen dat je zelf ook al de website kunt uitwerken. Een UX designer doet dit helemaal niet. De meeste webdesigners werken in zo’n geval met WordPress, omdat je daar niet zoveel kennis van code nodig hebt, wat het (relatief gezien) iets makkelijker maakt. Sommige webdesigners specialiseren zich ook echt in html, css, javascript etc.
Waarom is webdesign belangrijk?
De eerste indruk van je website is cruciaal. Uit onderzoek blijkt dat de eerste 10 seconden van een websitebezoek bepalend zijn of iemand blijft of afhaakt. In die seconden moet je dus de aandacht van de bezoeker weten te vangen, middels een sterk design en goede copy.
Wat verdient een webdesigner?
Bijna iedereen gebruikt het internet in zijn of haar zoektocht naar een goed product of passende dienst. Wil je als bedrijf succesvol worden? Dan heb je een goede website nodig. Daarom is er momenteel veel vraag naar webdesigners, wat het een goede markt maakt om werkzaam in te zijn! Het salaris varieert tussen de €2.565 en €5.000 bruto, op basis van ervaring en het soort bedrijf waarvoor je werkt.
Wat doet een webdesigner?
Een webdesigner is dus verantwoordelijk voor het ontwerp van de website. Het kan gaan om het optimaliseren van bestaande pagina’s, maar ook over het designen van een geheel nieuwe website. Een belangrijke skill is creativiteit: hij of zij weet complexe uitdagingen om te zetten in unieke designs. Vaak doorloop je als webdesigner de volgende stappen:
1. Om de tafel met de opdrachtgever
Je gaat in gesprek met de opdrachtgever over wat de wensen zijn. Wat is het doel van de website, wat moet het uitstralen en wie is de doelgroep? Is er een huisstijlgids waar je rekening mee kunt houden?
2. Schetsen, schetsen en nog eens schetsen
Vervolgens start je met het maken van schetsen, wireframes en mock-ups. In deze fase keer je regelmatig terug naar de opdrachtgever om ervoor te zorgen dat je schets aansluit bij de wensen. Je kunt dan nog tijdig ingrijpen. Ga je al direct aan de slag met het eindproduct? Dan is er een grote kans dat je later weer helemaal terug moet naar de tekentafel, en je meer tijd kwijt bent.
3. Aan de slag met het definitieve design
Sluiten de schetsen, wireframes en mockups helemaal aan bij de wensen van je opdrachtgever? Dan kun je aan de slag met het uitwerken van het definitieve design. Bij definitief akkoord, kan de webdeveloper aan de slag (of ga je zelf aan de slag met het front-end development).
Webdesigner worden
Word je enthousiast als je deze tekst leest? Dan is webdesign misschien wel iets voor jou! Bekijk onze webdesign trainingen en opleidingen en ga aan de slag. Start bijvoorbeeld met de tweedaagse training UX Design of duik meteen het diepe in met de opleiding Webdesign Expert.
Twijfel je nog? Laat je inspireren door het webinar De guidelines voor een betere UX.