Wil je een website maken? Dan is de eerste stap meestal het kiezen van een content management systeem (CMS). Twee van de meest populaire opties zijn WordPress en Wix. Met deze systemen kun je jouw website zowel creëren als beheren. Maar welke kun je het beste kiezen voor jouw website? We zetten de verschillen voor je op een rijtje! We hebben het in dit artikel over de .org versie van WordPress (er is ook een .com versie).
Moeilijkheidsgraad
Wix
Alle technische randvoorwaarden worden bij Wix uit handen genomen, wat dit systeem perfect maakt voor mensen die niet goed met techniek overweg kunnen. Door middel van een template zet je in korte tijd een mooie website neer. Je kunt je website gemakkelijk in elkaar zetten door middel van de ‘drag & drop’ functionaliteit. Je versleept pagina-elementen gemakkelijk naar een andere plek op de pagina. Ook kun je kiezen voor allerlei voorgeprogrammeerde effecten, bijvoorbeeld om elementen op een mooie manier in te laden. Wix werkt visueel, als je iets aanpast zie je direct hoe je pagina eruit komt te zien. Je hoeft voor het gebruik van Wix absoluut geen code te kunnen schrijven. Ook de hosting (de plek waar jouw website is “opgeslagen) en domeinnaam (www.voorbeeld.nl) kunnen bij Wix op een hele simpele manier geregeld worden. Foolproof dus!
WordPress
Bij WordPress ligt de moeilijkheidsgraad iets hoger. Dit systeem is open source, wat betekent dat externe partijen er plugins voor kunnen creëren en dat je vrijwel alles kunt customizen. Hierdoor heb je bij WordPress veel meer opties dan bij Wix. Toch is WordPress ook prima te gebruiken door mensen die wat minder technisch zijn. Er bestaan veel kant en klare thema’s waarmee je ook zonder al te veel technische kennis hele mooie websites kunt maken. Ook zijn er tegenwoordig meerdere visual page builders beschikbaar. Deze page builders bieden dezelfde ‘drag & drop’ functionaliteit als Wix, waardoor je ook in WordPress zonder code een website in elkaar kunt zetten. Bekende voorbeelden zijn Beaver, Cornerstone, Visual composer en Elementor. De page builder van de nieuwste generatie heet Oxygen. Deze visual page builder is onze favoriet en bij Competence Factory kun je deze plugin leren kennen via de nieuwe training ‘WordPress bouw je eigen thema’.
Bij Wix neem je een online dienst af, waarbij de hosting is inbegrepen. WordPress (de .org versie) is een op zichzelf staande webapplicatie die geïnstalleerd wordt op de webserver van je hostingpartij. Je moet zelf een domeinnaam registreren en koppelen aan een hosting. Zo worden mensen in de browser naar jouw WordPress website gestuurd zodra ze jouw domeinnaam invoeren. Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, maar dat valt best mee. Er zijn veel hostingproviders die voor een klein bedrag alles-in-een aanbieden. Een domeinnaam, die gekoppeld is aan de hosting én met een ‘one-click-installation’, waardoor WordPress zo is geïnstalleerd.
De kosten
Wix
Wix is gratis te gebruiken, maar dan komt er wel een Wix-logo op je website te staan en kun je er geen eigen domein aan koppelen (je krijgt dan een domein zoals username.wixsite.com/sitename). Niet ideaal dus. Wil je een eigen domein gebruiken en geen reclame, dan zul je een abonnement moeten afsluiten. Die starten bij €8,50. Je kunt je domeinnaam bij Wix vastleggen of bij een andere partij, waarna je hem aan je Wix-website kunt koppelen. Wix onderhoudt de software, waardoor je geen geld hoeft uit te geven aan website-onderhoud. Je kunt extra functionaliteiten aan Wix toevoegen door middel van apps. In de Wix-appmarkt vind je zowel gratis als betaalde apps. Er kunnen dus nog extra kosten bovenop het abonnementstarief komen.
WordPress
WordPress is gratis te gebruiken. Er zijn gratis templates beschikbaar en de meeste plugins zijn ook gratis. Veel mensen betalen wel eenmalig voor een thema, omdat die over het algemeen mooier en unieker zijn. Kun je coderen? Dan kun je ook je eigen thema bouwen. Ook bij WordPress kun je gebruik maken van Freemium en Premium plugins. Voor de betaalde plugins leg je meestal slechts eenmalig een klein bedrag neer. Doordat WordPress open source is en WordPress niet zelf alles in de hand heeft moet je de website zelf regelmatig onderhouden. Anders kunnen problemen in de code en veiligheidslekken ontstaan. Als je zelf niet technisch bent zul je dat moeten uitbesteden. Doordat je bij WordPress zelf de hosting en het domein moet aanschaffen komen ook die kosten er nog bovenop.
Flexibiliteit
Wix
Je kunt extra functies aan je Wix-website toevoegen via apps uit de Wix-appmarkt. Doordat de apps allemaal door Wix zelf worden aangeboden is het aanbod een stuk kleiner dan bij WordPress. Je kunt kiezen uit 500 templates die de vormgeving regelen, ook een stuk minder dan bij WordPress. Als je eenmaal voor een template hebt gekozen kun je deze niet meer wijzigen. Het is dus lastig om je huisstijl na een tijdje te veranderen. Doordat Wix een gesloten systeem is kun je jouw website niet onbeperkt customizen. Je wordt beperkt door wat het systeem je toestaat. Daarnaast ben je afhankelijk van de hosting van Wix, je kunt jouw website niet verhuizen naar een andere hostingpartij.
WordPress
Zoals gezegd is WordPress open source. Doordat externe partijen mee kunnen werken aan plugins en thema’s heb je bij WordPress veel meer opties dan bij Wix. Daarnaast kun je jouw WordPress website in grote mate customizen door aanpassingen te doen in de code. Je kunt zelfs een geheel eigen thema bouwen. Bij WordPress staat de vormgeving los van de content (je teksten, afbeeldingen, video’s, etc.), waardoor je het design van je website gemakkelijk kunt aanpassen. Je kunt wanneer je wilt een ander thema installeren. Ook ben je zelf eigenaar van de hosting, waardoor jij jouw website gemakkelijk kunt verhuizen.
Content management
Wix
Content management is binnen Wix niet erg fijn geregeld. Je voegt tekst, afbeeldingen en video’s direct toe in het design. Je moet dus overweg kunnen met de page builder van Wix om content te kunnen publiceren. Als je de website voor iemand anders hebt gemaakt kan dat lastig zijn. Ook als je regelmatig nieuwe content aanmaakt, zoals blogs, is deze manier van content toevoegen wat onhandig.
WordPress
WordPress is ooit begonnen als een platform om blogs te publiceren. Deze werden in volgorde van publiceren onder elkaar weergegeven. Inmiddels wordt WordPress al lang niet meer alleen gebruikt voor blogs. Toch merk je nog goed hoe het ooit is begonnen. Het publiceren van blogs is in WordPress namelijk heel fijn geregeld. WordPress heeft een voor- en een achterkant. Aan de achterkant voeg je gemakkelijk nieuwe content toe, zonder dat je rekening hoeft te houden met het design. De content wordt automatisch netjes in het design geplaatst. Erg makkelijk als je een opdrachtgever hebt die straks zelf met de site aan de slag gaat of als je regelmatig nieuwe content toevoegt aan je website.
Conclusie
Wil je snel een simpele website in elkaar zetten waarop de content niet vaak aangepast hoeft te worden? Dan is Wix een prima keuze, maar ook WordPress is hiervoor geschikt. Wil je meer vrijheid, flexibiliteit en voeg je regelmatig nieuwe content toe aan je website? Ga dan voor WordPress. Wij zijn zeker geen tegenstanders van Wix, in sommige gevallen is het een prima optie, maar toch heeft WordPress voor de lange termijn onze voorkeur. Op dit moment kunnen de functionaliteiten van Wix voldoende zijn, maar je bedrijf verandert en ook je wensen voor je website veranderen. Dan is het fijn als je de mogelijkheid hebt om je website daar op aan te passen. Bovendien timmert WordPress hard aan de weg om het maken van een website net zo simpel te maken als bij Wix.
Meer leren over WordPress? Bij Competence Factory kun je de volgende WordPress trainingen volgen:
WordPress level I (basis)
WordPress level II (gevorderd)
WordPress Webshop
SEO voor WordPress
WordPress Code
WordPress bouw je eigen thema