Over niet al te lange tijd zal Wordpress een magische grens bereiken! Dan zijn 25% van alle websites wereldwijd ontwikkeld met behulp van Wordpress! Als blog maar zeker ook als volwaardig Content Managementsysteem heeft Wordpress vele voordelen boven andere vergelijkbare CMSystemen. Deze vergelijkbare cms-en blijven qua gebruik ver achter op Wordpress. Het is niet alleen door vele gebruikers ontdekt als een gebruiksvriendelijke en praktische manier om content te managen. Ook de industrie heeft Wordpress ontdekt en bouwt verder aan plugins, thema's. Wordpress is hot.
Keuze voor Wordpress
Als we praten over de gratis versie (die we kunnen downloaden via wordpress.org) dan is de conclusie gerechtvaardigd dat alles mogelijk is in het kader van website ontwikkeling. Zonder dat je er veel aan hoeft toe te voegen ben je als leek als snel gegroeid naar een expert die de eigen content maximaal kan beheren. Je schrijft in no time teksten, voegt plaatjes toe, video's. Ook met de zoekmachinevriendelijkheid zit het meer dan snor met Wordpress. Out of the box dient de zogenaamde permalink voor zoekmachines als een perfect doorgeefvenster. Elke nieuwe pagina die je toevoegt wordt automatisch doorgegeven aan de internetgemeenschap en zal altijd terug te vinden zijn via die permanente link!
Maar misschien wel het grootste voordeel is het gemak en de natuurlijke flow van handelingen. Van het beheer van je content.
Je hoeft geen expert te zijn in de taal die men op het internet spreekt. Wordpress neemt je veel uit handen en content 'maken' doe je in een zogenaamde editor. Het organiseren en managen van die content regelt Wordpress voor je.
Gratis CMS
Wordpress.org is de gratis versie. Wordpress.com is de versie waarvoor je moet betalen. Als je maximale controle over je website belangrijk vindt is de keuze voor wordpress.org snel gemaakt. Regelmatig bieden programmeurs van over de hele wereld upgrades van de Wordpress software aan. Die upgrade kun je gemakkelijk als beheerder uitvoeren. Het gratis, maar toch wordt er dagelijks hard gewerkt aan de mogelijkheden, functies én beveiliging. Het is nu zelfs mogelijk om die updates automatisch uit te laten voeren. In de cursus staan we hier uitgebreid bij stil.
Goed scoren op zoekmachines
We hadden het er al even over. Een website maken of bouwen is leuk, maar hoe zorg ik er nu voor dat die ook gevonden wordt in de zoekmachines? Goede vraag. In feite wil je dat je site op bepaalde zoekwoorden bovenaan gaat scoren. Dus het liefst op de eerste pagina van de zoekresultaten van Google. Onder de motorkap van Wordpress wordt dit allemaal netjes voor je geregeld. Elke pagina of bericht is zo wie zo altijd terug te vinden via de permanente link. Daarnaast bouwt Wordpress alle pagina's van de website volgens een afgesproken structuur. Die is geschreven in HTML. Als dat netjes gebeurt, kunnen zoekmachines de pagina beter opnemen in hun zoekresultaten. Wordpress scoort zo hoog in de resultaten van zoekmachine omdat het de pagina's panklaar heeft gemaakt voor de zoekmachines. Is dat toch nog niet voldoende dan zijn er uitbreidingen die je weer verder kunnen helpen.
Extra mogelijkheden met plugins
Een ander groot pluspunt van Wordpress is de mogelijkheid om plugins te installeren om het systeem meer functies te geven. Er zijn heel veel plugins. Hele goede en helaas ook minder goede. Het is daarom ook van belang om volgens een checklist eerst te bepalen of je die plugin zou moeten willen installeren. Na installatie krijg je er ineens meer mogelijkheden bij. Zonder dat je iets hoeft te programmeren. Vaak krijg je bij een plugin ook weer een aparte onderhoudspagina met opties en instellingen. Ook deze mogelijkheden gaan we uitgebreid bestuderen tijdens de cursus.
Extra mogelijkheden met vormgeving
Hoe je website eruit zal zien bepaal je met zogenaamde thema's. Ook dat zijn uitbreiding van de standaard vormgeving van Wordpress. Je kunt duizenden andere thema's installeren. Gratis, maar ook hele mooie premium thema's. Er zijn simpele thema's maar ook hele uitgebreide waarbij je van alles zoniet alles kunt instellen en configureren. Er is een aparte thema-afdeling in Wordpress waarmee je gelijk ook heel flexibel bent in de vormgeving. Denk nou niet dat je bij een ander thema je hele site kwijt bent! Wordpress maakt het mogelijk om de content (de pagina's, afbeeldingen, video's etc) te scheiden van de vormgeving. Die staan los van elkaar. Dus met een ander thema verander je alleen hoe je site en de pagina's er uit zien.
Het is natuurlijk ook mogelijk om helemaal zelf een thema te ontwikkelen. Maar daar heb je wel wat kennis voor nodig van HTML en CSS. Als je echt helemaal los wilt gaan is wat kennis over PHP en MySQL ook heel handig.
Flexibiliteit bij navigatie: het menu-interface
Je menu is altijd het onderdeel van een website waarmee je de content kunt ontsluiten. In Wordpress kun je dit doen op basis van berichten en pagina's. Maar ook op basis van categorieën, tags, afbeeldingen. Hoe je menu eruit ziet bepaalt het thema dat je actief hebt. We laten zien hoe je als een expert je menustructuur kunt opzetten. Ook hier heb je geen technische kennis voor nodig.
Bloggen met Wordpress
Van oorsprong is het internet ontstaan als een systeem waarmee diverse gebruikers teksten konden uitwisselen. Dat schrijven en publiceren is ook de oorsprong geweest van Wordpress. Je schrijft een tekst. Later eventueel voorzien van plaatjes en andere media. Je plaatst dit bericht onder een bepaalde categorie. En op de site verschijnt het bericht in volgorde van schrijven. Dus de nieuwste bovenaan, de oudste onderaan. Zo is Wordpress groot geworden. Als blog. Als digitaal magazine over een bepaald onderwerp. Je kunt het natuurlijk ook gebruiken als je persoonlijk dagboek. Waar je alleen een selecte groep mensen voor uitnodigt.
Goede rolverdeling
Wordpress is een web applicaties voor het publiceren en onderhouden van digitale content. Als zodanig heeft het een voor- en achterkant. De voorkant ziet iedere bezoeker. De onderkant, alleen maar toegankelijk na inloggen, maakt het beheer van alle onderdelen mogelijk. Deze achterkant of de wp-admin fungeert volgens een aantal rollen die bewerkingen wel of niet mogelijk maken. Ben je de enige beheerder, dan is dat niet van belang. Laat je anderen ook wel eens stukjes schrijven of onderdelen beheren, dan zul je voor die personen een account moeten aanmaken met bepaalde rechten. Je kunt dit het beste vergelijken met de redactie van een krant. Je hebt de technische beheerder, de eindredacteur en verschillende auteurs. Bepaalde artikelen zijn alleen zichtbaar voor personen die zich hebben geregistreerd.
Makkelijk backups maken
Door bepaalde uitbreidingen (plugins) is het dagelijks maken van een totale backup van de website zo gepiept. Als je dat dan laat uitvoeren in de rustige nachtelijke uurtjes heeft niemand er last van. Laat je dat telkens weer opnieuw uitvoeren, dan kun je na een aantal backups de eerste weer laten overschrijven. Je kunt hiervoor als opslagmedium Dropbox gebruiken. Dat is gratis en werkt prima. Andere oplossingen zijn ook mogelijk.
Beveiligingsmogelijkheden
Helaas is een goede beveiliging van een Wordpress website een noodzakelijk kwaad! Er zijn veel mensen uit het hackersgilde die Wordpress onder de loep hebben liggen en proberen de site te hacken. Het is een spel dat wereldwijd gespeeld wordt. De groep die de gaten probeert te dichten tegenover de groep die ze probeert te vinden! Tijdens de cursus gaan we hier uitgebreid bij stilstaan en bespreken diverse scenario's.
Wordpress content toevoegen
Het is in Wordpress kinderlijk eenvoudig om multimediale content toe te voegen. Ook het delen van content kan eenvoudig gestimuleerd worden. Het is de afgelopen jaren steeds meer een trend geworden dat techniek zich richt op het ondersteunen van één aspect. Even voor de goede orde: Youtube houdt zich vooral bezig met video, Twitter met kleine berichten, etc.
Al deze typen content zijn eenvoudig toe te voegen op een Wordpress site. Zo kun je bijvoorbeeld video’s van Youtube en Vimeo eenvoudig met een ‘frame’ in je site embedden. In feite komt er een laagje binnen je site waarop de video dan wordt afgespeeld.
Voordeel hiervan is dat je de video niet zelf hoeft te hosten. Vimeo levert een business account waarop je kunt aangeven dat een video alleen op jouw url getoond mag worden. Zo kun je voorkomen dat je video overal te zien is.
Als je dat juist wel wilt en van viraal bereik gebruik wilt maken, kun je je video natuurlijk beter op Youtube zetten.
Ook streams van Twitter kun je makkelijk op je Wordpress site zetten en Facebook werkt met ‘Like boxes’ die je makkelijk kunt implementeren.
Als je wat met foto’s wilt, kun je overwegen om een Flickr account aan te maken en kun je de foto’s makkelijk en mooi vanaf Flick embedden.
Daarnaast zie je de laatste tijd steeds meer geluidsbestanden (zoals podcasts) op Wordpress sites verschijnen. Vaak worden deze ge-upload op Soundcloud en vervolgens ge-embed op de website. Met als voordeel dat je zowel op Soundcloud als op je eigen site gevonden kunt worden.
Daarnaast werkt Wordpress met widgets, dat zijn in feite blokken op je site waar je stukjes code van andere programma’s in kwijt kunt. Stel, je werkt met een email lijst en biedt een ‘weggever’ (gratis ebook, gratis tips, gratis video) aan in ruil voor een email adres, dan kun je dit vaak makkelijk via een widget aan de zijkant van je site toevoegen (de zogenoemde Side bar).
De voordelen hiervan moge duidelijk zijn: je profiteert A) van de voordelen van Wordpress dat ervoor zorgt dat het CMS optimaal blijft werken en B) van de voordelen van alle specifieke andere platformen die er voor zorgen dat hun techniek optimaal blijft werken.
Wordpress organisatie
Wordpress is doorgaans in iedere organisatie goed te gebruiken. Het kent een rechtensysteem waarmee je zowel mensen van binnen als van buiten de organisatie content kunt laten toevoegen.
Het type pagina’s laat zich doorgaans onderscheiden door ‘berichten’ (posts) en ‘pagina’s (pages). Berichten hebben een dynamisch karakter en worden vaak voor nieuwsitems dan wel blogberichten gebruikt. Pagina’s hebben een meer statisch karaker en worden doorgaans voor ‘vaste landingspagina’s gebruikt.
Afhankelijk van de plugins zijn er daarnaast bijvoorbeeld ook speciale productpagina’s toe te voegen, of bijzondere ‘ledenpagina’s’ maar die werken alleen als je bijvoorbeeld Woo Commerce of Wishlist hebt geactiveerd.
Rollen
In hierarchie bekleedt er de rol van Beheerder / Administrator de bovenste positie.
Met deze rol heb je toegang tot het hele backend en alle content.
De volgende rol is die van Redacteur / Editor. Deze kan zowel berichten als pagina’s maken, alsmede pagina’s en berichten van anderen bewerken. Zo kun je een externe een bericht klaar laten zetten dat vervolgens door de redacteur ‘goedgekeurd’ moet worden.
De auteur / Author kan alleen berichten (dus geen pagina’s) maken, bewerken en publiceren. Een prima manier om iemand dus nieuwsberichten of blogberichten te laten maken, terwijl deze persoon bijvoorbeeld niets aan de homepage kan doen.
De Schrijver / Contributor kan berichten maken, maar deze niet publiceren, maar ook geen pagina’s maken.
De Abonnee / Subscriber kan zich op je site abonneren waarna deze niet steeds hoeft in te loggen om bijvoorbeeld een reactie achter te laten.
Verder kent de Wordpress site een grote media bibliotheek waar je over het algemeen vooral de foto’s maar ook bijvoorbeeld PDF bestanden in kunt opslaan. Regel dan wel even met je hostingpartij dat je grote bestanden mag uploaden want standaard staat deze optie afgeknepen tot 2 of 4 MB.
Cursussen en trainingen
Wordpress UP & GO - je eigen website in 2 dagen
niveau beginnend gebruiker
Wat gaan we doen:
- Een .nl domeinnaam naar keuze zal voor je worden geregistreerd
- Wordpress is geïnstalleerd en klaar voor gebruik om verder door jou te worden ontwikkeld
- De hosting zal drie maanden blijven bestaan
- In twee dagen leer je alle kneepjes om Wordpress helemaal naar je hand te zetten.
Omschrijving
Je gaat je eigen Wordpress site bouwen en de content neerzetten zoals je voor ogen had. Je leert hoe je de editor maximaal kunt benutten. Hoe je teksten kunt schrijven, redigeren en publiceren. Hoe je media toevoegt aan berichten en pagina's. Het opzetten van menu's in de top van de site en onderaan of aan de zijkant. Het zoeken naar pagina's gaan we uitgebreid bespreken. We maken een start met de vormgeving van je site door middel van thema's. We gaan ook wat plugins installeren om vertrouwd te raken met de uitbreidingsmogelijkheden.
We gaan Wordpress gebruiken als blog. Daarna gaan we het als CMS inzetten. Daarbij staan we uitgebreid stil bij het fenomeen reageren, het categoriseren en taggen van berichten, menustructuren, de mediatheek.
Voorwaarden:
- Geen technische kennis noodzakelijk
- Het is handig als je een content concept hebt uitgewerkt voor je nieuwe site.
- Je moet vooraf hebben bepaald met welke domeinnaam je wilt gaan starten
Wordpress BEHEER - website verplaatsen (2 dagen)
niveau beginnend beheerder
Wat gaan we doen:
- Je gaat je Wordpress website verplaatsen naar een hostingpartij naar keuze (als vervolg op de UP & GO of wanneer je voor een klant een site hebt ontwikkeld en die nu op een andere hosting live moet zetten)
- We gaan de bestanden van Wordpress overzetten naar de nieuwe omgeving m.g.v. ftp
- De database gaan we exporteren én importeren in de nieuwe databaseserver m.g.v. phpmyadmin
- We gaan Plugins, Thema's verder verdieping geven
- We gaan nader stilstaan bij beveiliging, problemen oplossen, child theming, updates & upgrades
Voorwaarden:
- Een account hebben aangevraagd bij een hostingpartij (CompetenceFactory zal suggesties doen, dan wel dit voor je faciliteren)
- Ervaring met Wordpress en behoefte aan vervolg en nieuwe uitdagingen
- Welke plugins en thema's wel en waarom niet? Keuzes en opties bij functies
- Kennis van html, css, ftp, php (een beetje) en mysql (ook een beetje)
Wordpress EXPERT - website controle (2 dagen)
niveau wp expert
Wat gaan we doen:
- Uitgaande van je specifieke behoefte gaan we je expertise verder verdieping geven
- Wordpress sites ontwikelen: functioneel ontwerp, grafisch ontwerp, thema's kiezen en child theming toepassen, plugins, multi-user, multi-language etc.
- Welke tools heb je tot je beschikking om meerdere sites te beheren
- Wat zijn de ins & outs van je hostingprovider omgeving? Denk daarbij aan Plesk als server OS.
- Vanuit het perspectief van een website ontwikkelingsbureau gaan we de praktijk ondersteuning, zoals testomgeving opzetten, inrichten, testen, bijstellen en de uiteindelijke uitrol, fallback opzetten bij updaten & upgraden, backup terugzetten als het goed mis is gegaan!
Voorwaarden:
- Je hebt UP & GO en BEHEER gevolgd en bent in de breedte en diepte bekend met Wordpress
- Je begrijpt HTML, CSS, PHP en MySQL
- Je bent beheerder van een hostingplatform
Wordpress E-COMMERCE - producten en/of diensten verkopen (2 dagen)
niveau wp beginnend gebruiker, beheerder
Wat gaan we doen:
- Bespreking van de meest interessante en stabiele e-commerce oplossingen voor Wordpress
- We gaan een webshop plugin met thema installeren
- Wat willen we verkopen, hoe ziet ons verkoop-model eruit
- Inrichten van de plugin, het thema, producten, voorraadbeheer
- Alles is klaar, maar hoe gaan we het betalingsverkeer verder uitrollen? Wat zijn de opties en drempels?
Voorwaarden:
- De notie van online verkopen is al geland en nu wil je het daadwerkelijk gaan uitvoeren
- Je hebt de UP & GO training gehad of de BEHEER module doorlopen
- Je beschikt over een hostingplatform en wilt hier e-commerce activiteiten op uitbouwen
Wordpress MULTIMEDIA - digitale mediatheek (2 dagen)
niveau wp beginnend gebruiker, beheerder
Wat gaan we doen:
- Je gaat ontdekken hoe je online media kunt publiceren
- Niet alles is openbaar, bepaalde media wil je afschermen
- Je zorgt dat gebruikers de juiste rollen hebben om media te zien en erop te reageren
- Je kunt je site indien je dat wenst met een Facebook thema vormgeven
- Je leert hoe je een digitale presentatie met slides kunt maken
Voorwaarden:
- Je hebt minimaal de UP & GO training gehad of de BEHEER module doorlopen
- Je beschikt over een eigen hostingplatform
Wordpress TRAINING - online aanbieden van trainingen (2 dagen)
niveau wp beginnend gebruiker, beheerder
Wat gaan we doen:
- Je gaat ontdekken hoe je een online trainingssite kunt opzetten
- Bezoekers kunnen zich voor een training inschrijven en krijgen toegang
- Je werkt een training uit met behulp van een plugin
Voorwaarden:
- Je hebt minimaal de UP & GO training gehad of de BEHEER module doorlopen
- Je beschikt over een eigen hostingplatform
Uiteraard is het ook mogelijk om deze cursussen aan te bieden vanuit het UP & GO principe. Met komt met alleen een voorkeur voor een .nl domein en gaat na twee dagen de deur uit met een WP site met eventueel een specifieke toepassing.
Ik kan dit allemaal op mijn webserver faciliteren. Dus ik registreer de domeinnaam, richt de hosting voor de cursist in (die dan 3 maanden actief blijft) en geef toegang tot een eigen clientbeheer-omgeving in Pleks. Dus alles is dan onder controle en voor iedereen gelijk. Maar dan moeten we wel een zakelijke oplossing vinden voor deze faciliteiten. Domeinnaamregistratie & hostingplatform.