Waar je ook kijkt, je ontkomt er niet aan: bewegend beeld. Video’s en animaties zijn overal. Websites en social walls staan er vol mee, en platforms als YouTube, Vimeo en TikTok zijn gigantisch populair. Ook offline maken stilstaande beelden steeds meer plaats voor hun dynamischere broertje, bijvoorbeeld in de vorm van narrowcasting. Deels omdat je met bewegende content makkelijker een complex verhaal overbrengt. Maar ook de toenemende toegankelijkheid van de benodigde tools en software is een belangrijke factor.

Binnen de bewegende beelden-branche vind je veel uiteenlopende specialisten, we vertellen je er alles over.

Liever als whitepaper in pdf ontvangen? Dat kan! 

Whitepaper downloaden

 

De specialisten

  • Camera operators
  • Editors
  • Grading-specialisten
  • Special effect- en postproductie-helden
  • (3D-)animatoren
  • Motion designers
  • Componisten

Sommige disciplines hebben overlap. Zo hebben editors kennis van meer dan alleen animatie, postproductie of kleurcorrectie. Heel gek is dat niet: tijdens een productie krijgen verschillende specialisten veel met elkaar te maken. Om anderen te kunnen briefen en begrijpen, is het handig om hun vakgebied te kennen.

 

Waar ligt jouw passie?

In de jungle van video en animatie kan het lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Start daarom simpel. Heb je een voorkeur voor video en film, of voor animatie en motion graphics? Met andere woorden: ben je graag bezig met een camera of ontwerp je liever personages en graphics die je later tot leven wekt? Heb je eenmaal een richting gekozen, dan kun je verder kijken naar het specifieke vakgebied, programma of skillpakket dat je daarvoor nodig hebt.

 

Software

Gelukkig heb je tegenwoordig de technologie-wind in de zeilen: de benodigde tools en software zijn een stuk toegankelijker en makkelijker te krijgen dan een paar jaar geleden. Bovendien werken programma’s beter met elkaar samen, waardoor animaties en opnames makkelijker met elkaar te combineren zijn.

 

Wat is video en animatie en wat moet je kunnen?

Er ontstaat weleens verwarring over wat video is en wat animatie. In traditionele zin is dit het verschil:

Video/film

Een video wordt opgenomen met een camera en gemonteerd. Eventueel komen er daarna nog special effects, kleurcorrecties en muziek- en geluidseffecten aan te pas. Filmproducties worden vaak uitgevoerd door een crew met verschillende disciplines die mee- en samenwerken aan het eindproduct: denk aan een regisseur, art director, lichtman en grading-specialist.

 

Animatie

In een animatie komen tekeningen of grafisch materiaal tot leven. Dit kan in verschillende vormen: denk aan stop-motion, frame-voor-frame, 3D, interactief en motion graphics.

 

Overlap en combineren

De twee beeldvormen staan niet volledig los van elkaar. Zo zie je steeds vaker geanimeerde elementen in filmbeelden. In titelsequenties van Hollywoodfilms lijken bijvoorbeeld al decennia letters te zweven door het scherm. Deze combinatie-technieken zijn steeds makkelijker uit te voeren dankzij tools als After Effects. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken om een infographics-laag aan te brengen over videomateriaal of video en animatie afwisselend te gebruiken in een film.

Een titelsequentie zwevend in beeld van de film Panic Room (2002)

 

Wanneer kies je video en wanneer animatie?

Wist je dat de gemiddelde kijker zich 60 tot 75 seconden kan concentreren op je beeld? Daarna ben je ‘m kwijt. Animaties zijn erg geschikt om in die tijd complexe informatie te verduidelijken: je kunt titels, graphics en statistieken afwisselen en eventueel een voice-over gebruiken ter ondersteuning. Is het geen complexe boodschap, maar een emotie die je wilt overbrengen? Dan kun je beter een video maken en een echt, menselijk gezicht laten zien.

 

De skills van een videomaker animator

Welke vaardigheden je precies nodig hebt, hangt af van de specialisatie die je kiest. De volgende vaardigheden kun je sowieso goed gebruiken:

VIDEO ANIMATOR
Concepten ontwikkelen Concepten ontwikkelen
Filmen Effecten en animaties toevoegen
Video's monteren Animaties maken vanaf scratch
Effecten en animaties toevoegen

 

Conceptontwikkelingen

De basis van een goede video of animatie? Een sterk concept. Daarvoor moet je weten hoe een productie werkt, zowel inhoudelijk als technisch. Vanaf het concept ontwikkelen, script schrijven en storyboard tekenen tot de video- of animatieproductie uitvoeren. Heb je dat overall inzicht, dan kun je bepalen welke beeldvorm bij jouw concept past: video of animatie. En weet je welke skills je nodig hebt om je productie op te zetten.

 

Filmen

Ga je zelf aan de slag met filmen of help je tijdens de opnames? Dan moet jij je camera op je duimpje kennen. Anders wordt het lastig om professionele beelden over te houden aan je inspanningen. Weet jij bijvoorbeeld hoe je de sluitertijd en het diafragma handmatig instelt voor het beste resultaat? En onderbelichting of slecht geluid voorkomt? Hoe mooier de beelden, hoe beter het resultaat als je straks aan het monteren slaat.

 

Video monteren

Pas bij de montage creëer je een overtuigend verhaal dat blijft hangen bij je kijkers. Of je nu een vlog, merkvideo of speelfilm maakt: de magie van je productie ontstaat op de montagetafel. Een van de compleetste en populairste editprogramma’s is Adobe Premiere Pro – dat ook nog eens moeiteloos samenwerkt met andere software uit de Adobe Creative Cloud. Maar er zijn alternatieven. Zo is DaVinci Resolve in opkomst: oorspronkelijk bedoeld om kleurcorrecties mee uit te voeren, maar inmiddels monteer je er je complete videoproductie mee. Bovendien kun je ook in de gratis versie hoogwaardige producties creëren.

 

Effecten en animaties toevoegen

Is je video gemonteerd? Dan kun je effecten en animaties toevoegen. Adobe After Effects is dé standaardtool voor effecten, animaties en motion design. Je kunt er echt alles mee: van simpele toevoegingen als vormen, titels en logo’s tot complexere bewerkingen als green screens weghalen, explosies toevoegen en het weer veranderen. Als je dit programma eenmaal goed onder de knie hebt, is het een enorm waardevol hulpmiddel voor je productie.

 

Animaties maken vanaf scratch

Adobe After Effects is niet alleen nuttig om iets toe te voegen aan je gemonteerde video. Je kunt er ook animaties vanaf scratch mee maken, zoals grote studio’s als Pixar en Disney doen. Een ander programma waarmee je animaties kunt maken, is Adobe Animate. Dat wordt bijvoorbeeld gebruikt door de makers van animatieserie My Little Pony. Animate is makkelijker om wegwijs in te worden dan After Effects, maar heeft ook een nadeel ten opzichte van dat andere lid uit de Adobe-familie: het is lastiger om video en animaties met elkaar te combineren.

 

Samenvatting

Dus jij wilt je specialiseren in video en animatie. Waar begin je?

 

De waarde van bewegende beelden

Video en animatie zijn allang niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze worden in elke sector gebruikt en zijn steeds prominenter aanwezig in onze offline én online wereld. Je kent vast de uitspraak ‘één beeld zegt meer dan duizend woorden’. Stel je eens voor wat je kunt vertellen met 25 beelden per seconde!

 

Kind kan de productie doen

Bovendien worden de tools en programma’s die je daarvoor nodig hebt, steeds toegankelijker. Met een grafische achtergrond ben je al een eind op weg om motion designer of animator te worden. En heb je gevoel voor filmen en verhalen visueel vertellen? Dan ben je maar een paar skills verwijderd van snel eigen producties in elkaar draaien.

 

Licht, camera, actie!

Met goede ideeën of de juiste achtergrond kom je een heel eind. Helemaal als je je een beetje verdiept in het vakgebied en de tools die je gaat gebruiken. Daar kun je natuurlijk online informatie en tutorials voor gebruiken, maar er zijn ook veel nuttige en praktijkgerichte trainingen en opleidingen die je kunt volgen. Het belangrijkste is: durf de stap te nemen naar de wereld van het bewegende beeld. Je zult er niet op uitgekeken raken!

 

 

Over Competence Factory

Competence Factory is een opleidingsinstituut in Utrecht. Al dertig jaar bereiden we professionals voor op hun future jobs. In 1990 waren we de eerste met internettrainingen en nieuwe media-opleidingen. Anno 2021 zijn we nog steeds trendsetter met opleidingen in design thinking, online marketing, webdesign en UX. Hiermee werkt Competence Factory aan de skills die er morgen van professionals worden gevraagd.

 

Bekijk alle video en animatie trainingen en opleidingen op de website of neem contact met ons op voor gratis opleidingsadvies.

Download de brochure

En maak een nieuwe stap in je loopbaan. We sturen de brochure naar je e-mailadres!

Bedankt!

Je ontvangt een definitieve bevestiging van je aanvraag per mail.

Blijf op de hoogte van nieuwe trainingen en events

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Bedankt!

Je bent nu ingeschreven op onze nieuwsbrief.

Opgeslagen
Opgeslagen in favorieten