Van recruitmentcampagne tot opleidingssubsidie: Zo maak je jouw workforce klaar voor de toekomst
Het is niets nieuws onder de zon, en toch blijft het actueel: door automatisering en digitalisering verandert het werk dat we doen. Sommige banen verdwijnen, en nieuwe verschijnen. Werk dat blijft bestaan, vraagt om andere vaardigheden dan voorheen. Je organisatie moet daardoor mogelijk een 'skill gap' opvullen. Dat is het gat tussen de kennis en kunde die je al in huis hebt, en die nodig is om verder te kunnen groeien.
In dit artikel laten we zien welke vaardigheden steeds belangrijker worden en hoe je die aan je team toevoegt. Ook geven we een handig overzicht van de overheidsregelingen die je kunt inzetten om de kennis en kunde binnen je organisatie ‘future proof’ te maken.
Direct naar:
- Dit zijn de vaardigheden van de toekomst
- Zo haal je future proof-skills in huis
- Overheidsregelingen voor bij- en omscholing: een overzicht
1. Is jouw organisatie klaar voor de toekomst?
Digitalisering: niemand ontkomt eraan
Lang dachten we dat computers alleen het routinewerk van ons zouden overnemen. Maar inmiddels weten we dat geen enkel beroep ‘veilig’ is. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie worden ook niet-routinematige banen steeds beter automatiseerbaar. Denk aan telefoon- en chatbots die nu al klantenservicemedewerkers vervangen. En binnen functies die voorlopig gewoon blijven bestaan, verandert het takenpakket. Eigenlijk wordt elke organisatie langzaam maar zeker een IT-bedrijf: of je nu bij een fintech werkt of in de bouw, iedereen krijgt hoe dan ook met technologie te maken.
IT-skills overal belangrijk
Gevolg van de aanhoudende digitale revolutie: er zijn andere skills nodig dan, pak ‘m beet, tien jaar geleden. Ook jij verwacht waarschijnlijk dat medewerkers handig zijn met bepaalde software, devices en/of robotica – in ieder geval als gebruiker, of zelfs als programmeur.
De belangrijkste eigenschappen voor de komende vijf jaar
Los van de verschuiving naar allerlei specifieke technologische vaardigheden, verandert ook het belang van bepaalde soft skills. Het World Economic Forum onderzocht in 2020 naar welke eigenschappen de komende vijf jaar de meeste vraag zal zijn. Ze kwamen tot de volgende top 10:
- Complexe problemen oplossen
- Kritisch denken
- Creativiteit
- People management
- Samenwerken
- Emotionele intelligentie
- Beoordelen en beslissen
- Servicegericht handelen
- Onderhandelen
- Cognitieve flexibiliteit
Opvallend genoeg zijn de verschillen met het lijstje uit 2015 al best groot. Zo steeg ‘creativiteit’ maar liefst 7 plaatsen, en verdween ‘kwaliteitscontrole’ van plaats 6 helemaal van de lijst. Je begrijpt al waardoor: er zijn steeds meer robots en computers die kunnen beoordelen of producten, diensten en processen aan de kwaliteitseisen voldoen.
Samenvattend: de vraag naar kennis en kunde verandert door technologie, en dat gebeurt ook nog eens steeds sneller. Als organisatie moet je dus constant bezig zijn met het up-to-date houden van je workforce. Best een lastige opgave, zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt.
2. Zo haal je future proof-skills in huis
Gericht en intensief werven
Je kunt op verschillende manieren met deze uitdaging omgaan. Bijvoorbeeld door keihard te werven op de skills die je nodig hebt, met een gelikte employer branding-campagne en gehaaid recruitment. Daarbij kan het zijn dat je met sterke merken concurreert, terwijl het aanbod op de arbeidsmarkt niet zo groot is. Dus je moet echt investeren in een sterke strategie en uitvoering om die gewilde talenten binnen te halen.
Medewerkers bij- of omscholen
Een andere optie is om je bestaande personeel op te leiden. Bij- of omscholing kan zelfs een duurzamere aanpak zijn dan steeds weer nieuw talent aantrekken. Je vergroot namelijk niet alleen de ‘skillset’ binnen je organisatie; doordat je in medewerkers investeert, voelen ze zich meer gewaardeerd en betrokken. Bovendien kennen bestaande medewerkers jouw organisatie beter. Vaardigheden die ze opdoen, kunnen ze vrijwel meteen effectief bij je inzetten.
3. Overheidsregelingen voor bij- en omscholing: een overzicht
Kies je ervoor om via bij- en omscholing in je medewerkers te investeren, dan hoef je dat niet allemaal zelf te regelen en betalen. Ook de overheid ziet in dat een toekomstbestendige arbeidsmarkt belangrijk is. Daarom komen ze werkgevers, werkenden én werkzoekenden tegemoet met verschillende subsidieregelingen. Wij zetten de interessantste voor je op een rij:
De SLIM-regeling
Voor wie?
De SLIM-subsidie – ‘Subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb’ – is speciaal bedoeld voor mkb-ondernemingen, mkb-samenwerkingsverbanden en grootbedrijven in de landbouw, horeca en recreatie.
Waarvoor kun je ‘m gebruiken?
Val je binnen de doelgroep, dan kun je de subsidie inzetten om:
1. Een praktisch scholings- en ontwikkelplan te laten opstellen door een externe adviseur. Die expert licht jouw organisatie eerst door, zodat je erachter komt met welke veranderingen jouw bedrijf te maken krijgt en wat dat betekent voor jou en je medewerkers. Met het scholings- en ontwikkelplan kun je vervolgens een ‘skill gap’ voor zijn. Je beslist zelf welke deskundige je inschakelt.
2. Een loopbaan- en ontwikkeladviseur in te huren die jouw personeel actief laat nadenken over hun toekomst. Dit helpt je medewerkers om langer inzetbaar te blijven en zich vitaler te voelen. Bovendien kunnen loopbaan- en ontwikkeltrajecten handig zijn voor de strategische planning van je bedrijf.
3. Een methode te maken waarmee medewerkers hun kennis, vaardigheden en beroepshouding tijdens hun werk kunnen ontwikkelen. Denk aan een systeem van periodieke ontwikkelgesprekken, e-learningprogramma’s of een bedrijfsschool.
4. Medewerkers een praktijkplaats in de derde leerweg te bieden. Dat is een opleidingstraject zonder vastgestelde urennorm of studieduur, waarmee medewerkers vanuit hun bestaande kennis en ervaring naar een mbo-diploma, mbo-certificaat of praktijkverklaring kunnen toewerken. Een praktijkplaats is ook interessant voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, omdat je geen startkwalificatie nodig hebt om mee te doen. Als ondernemer kun je een tegemoetkoming in de kosten krijgen als je een praktijkleerplaats aanbiedt.
Wanneer is de regeling beschikbaar?
Sinds 2020 stelt de Rijksoverheid elk jaar € 48 miljoen beschikbaar voor de SLIM-regeling. De aanvraagperiode voor 2021 is al voorbij – die liep van 2 tot 30 maart. Maar houd de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de gaten voor updates.
De Subsidieregeling Praktijkleren
Waarvoor kun je ‘m gebruiken?
Wil je als werkgever aan beter opgeleid personeel komen door zélf leerlingen, deelnemers en studenten te begeleiden? Dan kun je hiervoor een financiële tegemoetkoming krijgen via de Subsidieregeling Praktijkleren. Belangrijk hierbij is dat je een erkend leerbedrijf bent.
Let op: je vraagt de subsidie pas aan als het begeleidingstraject voorbij is. Het Ministerie voor Onderwijs en Wetenschap beslist of je voor de regeling in aanmerking komt.
Voor wie?
De regeling ondersteunt:
- Jongeren die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt
- Studenten die een opleiding volgen in sectoren waar personeelstekorten ontstaan
- Wetenschappelijk personeel dat onmisbaar is voor de kenniseconomie
Als erkend leerbedrijf kom je in aanmerking voor de subsidie als je begeleiding biedt aan:
- Leerlingen die een leer-werktraject volgen op het vmbo
- Mbo-studenten die een beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen
- Studenten die een duale of deeltijd hbo-opleiding volgen
- Promovendi en technologisch ontwerpers in opleiding (toio’s)
Wanneer is de regeling beschikbaar?
Heb je iemand begeleid om bij jou – of ergens anders in het werkveld – aan de slag te kunnen? Dan kun je tussen 2 juni en 16 september 2021 een aanvraag doen voor de Subsidieregeling Praktijkleren. Dat doe je via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Het STAP-budget
Voor wie?
‘STAP’ staat voor ‘STimulering ArbeidsmarktPositie’. Het STAP-budget is een subsidie voor werkenden én werkzoekenden die zichzelf willen omscholen, bijscholen of verder ontwikkelen. Als werkgever kun je je medewerkers natuurlijk op het STAP-budget wijzen. Dat is interessant als jouw organisatie andere skills en kennis nodig heeft, en jouw medewerkers het zien zitten om daar werk van te maken. Belangrijk om te weten: de regeling vervangt de fiscale aftrek scholingskosten.
Waarvoor kun je ‘m gebruiken?
Alle werkenden én werkzoekenden in Nederland kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 aanvragen om een opleiding, training of cursus te volgen. Bijvoorbeeld om een mbo-diploma te halen, of een Ervaringscertificaat. De bedoeling is dat meer mensen, zo meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt.
Wanneer is de regeling beschikbaar?
Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden het STAP-budget aanvragen. Dat gaat via het UWV. Iedereen kan maar één keer per jaar een aanvraag doen. Wordt de aanvraag goedgekeurd, dan betaalt de overheid het bedrag aan de opleider.
Bekijk ook: Overzicht STAP-budget
Nederland leert door
Voor wie?
De subsidieregeling ‘NL leert door’ is speciaal in het leven geroepen voor mensen die zijn geraakt door de coronacrisis. Iedereen tussen de 18 jaar en pensioengerechtigde leeftijd kan via de regeling gratis scholing volgen. Het maakt daarbij niet uit of je in loondienst bent, een flexibel contract hebt of werk zoekt. Ook als zelfstandige of zzp’er kun je via de subsidieregeling scholing, begeleiding en ontwikkeladvies krijgen. Als werkgever kun je medewerkers op deze regeling attenderen.
Waarvoor kun je ‘m gebruiken?
Met de subsidie zijn er tussen de 50.000 en 80.000 gratis (online) scholingstrajecten beschikbaar gesteld. Daar kun je je gewoon voor aanmelden bij het opleidingsinstituut zelf, zonder dat je dit nog met iemand hoeft af te stemmen. Het instituut regelt de betaling van de opleiding direct met de Rijksoverheid.
Wanneer is de regeling beschikbaar?
‘NL leert door’ is een ‘coronaregeling’; je kunt er in elk geval in 2021 nog gebruik van maken.
Studiekosten van werknemers onbelast vergoeden
Gaat een van je medewerkers een opleiding volgen die voor jouw organisatie interessant is? Dan kun je, in sommige gevallen, zijn of haar studiekosten onbelast vergoeden. Het gaat hierbij niet alleen om beroepsopleidingen; soms kun je ook ‘soft skill’-trainingen onbelast vergoeden – zoals een cursus mindfulness. Check bij je belastingspecialist of de opleiding die jouw medewerker gaat volgen, hiervoor in aanmerking komt.